54.90.119.59 US
 

Pokrenut projekt virtualne rekonstrukcije Piramide Sunca

Piše:
petak, 20.1.2006. 19:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

FIBRE je prvi bosanski real-time rendering software, koji ima mogućnost generiranja virtualnog okruženja u realnom vremenu, a pri tom vrši prikaz elemenata kao što su arhitektonski objekti, prirodno okruženje, kretanje ljudi i simulacije prirodnih sila, navodi se u priopćenju Fundacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Projekt virtualne rekonstrukcije bosanske Piramide Sunca podrazumijeva primjenu FiBRE-a, kompjuterske tehnologije (CGI/RTE) u svrhu prikaza i obnove izgleda piramide gdje se uz vjerodostojnu 3D reprodukciju - skeniranje vrši rekonstrukcija objekta kao i cijelog piramidalnog kompleksa.

FiBRE je razvijen od strane H3 studija, bosansko-hercegovačke kompanije koja se između ostalog bavi implementacijom CGI-ja u znanstvene svrhe. FiBRA je rezultat četverogodišnjeg istraživanja bosansko-hercegovačkih stručnjaka iz područja arhitekture, informatičkih tehnologija – programiranja, povijesti i dizajna.

Predsjednik Komiteta Fondacije za vizualnu prezentaciju i virtualnu rekonstrukciju Omer Hasanbegović, dipl.ing.arh, ističe: Trenutno smo u fazi generiranja terena, gdje ustvari pripremamo digitalno okruženje za piramidalnu strukturu koja će biti detaljno kreirana na osnovu informacija  koje budu pristizale u toku iskopavanja.

Naši stručnjaci će vrlo usko surađivati s arheolozima na terenu i samim tim će se osigurati brzo pohranjivanje informacija koje su neophodne da bi se cijela rekonstrukcija detaljno realizirala.

Ovaj projekt će omogućiti svim ljudima i naraštajima koji dolaze, da bosansko-hercegovačko kulturno i historijsko blago ne bude zaboravljeno kao što je to bio slučaj u prošlosti.

"Cilj nam je prikazati bogatu historiju ove zemlje na jednom sofisticiranom nivou koji će biti osnovna komunikacija i način prezentacije međunarodnim naučnim krugovima", naglašava  Hasanbegović.

FiBRE ima posebnu znanstvenu ulogu vizualizirajući dijelove povijesnih kompleksa, predstavljajući čitave arhitektonske strukture kao i prezentiranje kulture određenog naroda i razdoblja u kojem je živio.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije