POLJSKA SPREMNA NA USTUPKE U VEZI S USTAVOM EUROPSKE UNIJE

Poljska je u četvrtak najavila fleksibilnost u pregovorima s Francuskom i Njemačkom o Europskom ustavu uz obrazloženje da bi bez kompromisa prihvaćanje ustava moglo trajati godinama.

"Objavljujemo svoju fleksibilnost, ali istu takvu fleksibilnost mora pokazati i druga strana", rekao je ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz u razgovoru sa stranim novinarima.

Prema njegovim riječima, sukob oko ustava u kojem s jedne strane sudjeluju Poljska i Španjolska, a s druge Njemačka i Francuska, mogao bi završiti tijekom irskoga predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2004, ako se pregovarači u idućih nekoliko tjedana primaknu dogovoru.

"Ako uskoro ne postignemo sporazum, možemo ga na dulje vrijeme zaboraviti... Ako se idućih tjedana ne pokrenemo naprijed, propustit ćemo trenutak"; upozorio je Cimoszewicz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbio je govoriti o mogućim ustupcima na koje bi Poljska bila spremna kako bi se premostio jaz koji je u prosincu prošle godine doveo do propasti summita EU-a jer se čelnici nisu mogli dogovoriti o sustavu glasovanja u budućoj proširenoj Uniji s 25 članica.

Poljska i Španjolska odbile su prihvatiti odredbu iz nacrta ustava koja traži da se većina EU-ovih odluka donosi "dvostrukom većinom", što znači da je donosi više od polovine svih zemalja članica, ako predstavljaju 60 posto ukupnoga broja stanovnika Unije.

Neki diplomati ocjenjuju da bi službena Varšava mogla podržati ustav, kojemu je svrha omogućiti nesmetano funkcioniranje Unije nakon svibnja ove godine i proširenja s 15 na 25 članica, ako se odluka o glasovanju odgodi na 2008. ili 2009. godinu.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara