PONOVNO OTVOREN BAGDADSKI ZOOLOŠKI VRT

Bagdadski zoološki vrt otvoren je u subotu za posjetitelje, na zadovoljstvo stanovnika glavnoga iračkog grada, nakon što su ga u nedavnim američkobritanskim napadima do kraja opustošile bombe, a prije toga pljačkaši i gladni Iračani. L

Sedmomjesečna lavica Keena oglasila se rikom kad se njezinu kavezu približila skupina Iračana koji su unatoč srpanjskoj vrućini odlučili posjetiti zoološki vrt. "Samo je malo nervozna, nije navikla na tako puno ljudi oko sebe", kazao je Lawrence Anthony, zaposlenik južnoafričkog rezervata Thula Thula, koji od ožujka pomaže bagdadskim zaposlenicima.

"Kad smo ih nakon rata i bombardiranja ovdje zatekli, lavovi su, poput ostalih životnija u zoo-u bili izgladnjeli i preplašeni zbog bombi i stalne pucnjave. No, sada se pomalo privikavaju na mirniju atmosferu", kazao je.

Zanimljivo je da je bagdadski zoološki vrti nekad bio najveći na Bliskom istoku sa 450 životinja iz Iraka i cijelog svijeta. Na žalost, u američkom bombardiranju i u pljačkama dosta ih je nestalo, a mnogi su završili kao obroci iračkih stanovnika osiromašenih tijekom 12-godišnjeg razdoblja UN-ovih sankcija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kavezima nekad bogatog zoološkog vrta sada se nalazi samo 80 životinja. "Kad smo prije tri mjeseca stigli ovdje, zoo je bio poput ratne zone", kazao je Anthony. "Svi su kavezi bili polomljeni ili oštećeni, a sve što nije imalo zube ili se moglo pojesti, bilo je ukradeno", rekao je.

Mnoge životinje sada su u zoološkom vrtu zahvaljujući privatnim donacijama, a nekoliko lavova koji se ondje nalaze pripadalo je sinu svrgnutog iračkog čelnika Sadama Huseina, Udayu. Bagdadskom zoološkom vrtu danas se pomaže sa svih strana, a posebno su se angažirale Američka udruga zooloških vrtova i Međunarodna zaklada za dobrobit životinja koje su pomogle obnoviti zoo. Privremeni američki upravitelj Ted Morse Iračane je pozvao da ne uništavaju zoološki vrt, a angažirani su irački policajci i američki vojnici koji danonoćno dežuraju.

"Ovo je zoološki vrt za obitelji, za prijatelje životinja i posebno za djecu. Zaštitimo ga i brinimo se o njemu", poručio je Morse zaposlenicima i posjetiteljima bagdadskog zoološkog vrta na njegovu otvorenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara