Poslodavci protiv polovičnih izmjena Zakona o radu

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) poručila je danas Vladi i sindikatima da odustanu od polovičnih izmjena Zakona o radu (ZOR), a reformu radnog zakonodavstva odgode za neka bolja vremena.

HUP je danas prekinuo pregovore o izmjenama ZOR-a jer je Vlada nedavno na zahtjev sindikata pristala korigirati prijedlog vezan uz otpremnine u slučaju otkaza.

Premijer Ivica Račan i čelnici sindikalnih središnjica dogovorili su da se radnicima koji imaju do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a da se starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknadi gubitak dijela dosadašnjih prava.

Glavni direktor HUP-a Željko Ivančević ustvrdio je na konferenciji za novinare da će zbog takvog dogovora visina otpremnina u odnosu na postojeći zakon biti tek neznatno smanjena.

Ivančević naglašava da je početni prijedlog izmjena ZOR-a bio kompromisno rješenje koje bi Hrvatsku tek donekle približilo razini radničkih prava u drugim tranzicijskim zemljama, a u novom tekstu samo jedan članak, kojim se skraćuju otkazni rokovi, istinski utječe na fleksibilizaciju radnih odnosa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP stoga smatra da sada ne bi bilo dobro ići u izmjene ZOR-a jer bi se stvorila iluzija o provedbi reforme, dok u stvarnosti kozmetičke promjene postojećeg zakona ne bi pozitivno utjecale na hrvatsko gospodarstvo.

Osim toga, budući da se bliže izbori, HUP ocjenjuje da će saborski zastupnici tijekom rasprave o ZOR-u više voditi računa o glasovima birača, a manje o konkurentnosti gospodarstva, osiguravanju uvjeta za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.

Stoga bi, smatra Ivančević, reformu radnog zakonodavstva trebalo ostaviti za vrijeme nakon izbora.

Dodao je da većina europskih zemalja planira uskoro također pokrenuti reformu radnog zakonodavstva, s ciljem fleksibilizacije radnih odnosa, što bi i Hrvatsku moglo potaknuti da krene u tom smjeru.

Predstavnici Vlade i sindikata danas su HUP-ovu odluku o prekidu pregovora ocijenili neutemeljenom, tvrdeći da se nije odstupilo ni od čega što su socijalni partneri dosad dogovorili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara