Poslodavci u Hrvatskoj diskriminiraju žene

Poslodavci u Hrvatskoj diskriminiraju žene

Foto: 123RF

RAZLIKA u plaćama muškaraca i žena očigledna je u svim članicama Unije, kao i općeniti jaz u ravnopravnosti spolova na tržištu rada.

U usporedbi s razvijenijim zemljama Hrvatska još dobro stoji. Prosjek Europske unije, što se jaza u plaćama tiče, je 16 posto, a taj postotak pumpaju razvijenije zemlje. Jaz u plaćama je činjenica koliko god se neki ljudi tome čudili ili takvu praksu nazivali neprihvatljivom, što proizlazi iz ankete Centra za edukaciju, suradnju i istraživanje napravljenu u suradnji s europskim partnerima.

U Hrvatskom slučaju prema podacima Eurostata stojimo ovako: razlika je posebno izražena među zaposlenima u radno najproduktivnijim godinama života. U dobnoj skupini 35-45 žene u Hrvatskoj ostvaruju gotovo 19 posto nižu prosječnu bruto plaću od muškaraca iste životne dobi. Prosječni postotak jaza među plaćama u našoj zemlji iznosi nešto više od 10 posto.
 
"Ako govorimo da je to 10 posto u bruto iznosu negdje na godišnjoj razini prosječno to iznosi oko 10 400 kuna bruto viša je plaća muškaraca u odnosu na žene", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.. Njezin Ured jedna je od adresa na kojima žene traže pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Pritužbe zaposlenica, visokoobrazovanih žena koje rade primjerice u bankarskom sektoru vrlo se često žale da muške kolege vrlo brzo napreduju iz raspona jednog razreda u drugi unutar tog platnog koeficijenta za što su njima za iste poslove potrebne godine. Mi provodimo ispitne postupke, utvrđujemo diskriminatornu praksu poslodavca, ukazujemo na takve stvari, dajemo upozorenje, a imamo i mogućnost upozoriti inspekciju rada", kaže Ljubičić.

"Kada govorimo o našim upozorenjima prema poslodavcima, prema svima onima kojima provodimo nadzor u 84 posto slučajeva sva naša upozorenja i sve naše odluke se uvažavaju u potpunosti."No da bi uopće došle do plaće treba obaviti razgovor za posao. I tada se žene susreću s problemima, rekla je Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a što im otkrivaju upiti koji stižu u njihovo pravno savjetovalište.

"Ponovno sve više se žene propituju. Imate li obitelj? S kim živite? Koliko djece imate? Kada ih mislite imati? Nekim ženama se uvjetuje potpisivanje ugovora potpisom da neće roditi u sljedećih godinu dana", rekla je Tkalčec.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara