54.81.238.157 US
 

Potpisana Deklaracija o zaštiti srednjeg toka Dunava

Piše:
petak, 26.11.2004. 15:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAVLADINE ekološke i ribolovne udruge Hrvatske i Srbije i Crne Gore te Press Centar za okoliš Hrvatske potpisali su danas u Osijeku Deklaraciju o zaštiti srednjeg toka Dunava, koja će biti dostavljena Europskoj uniji, Europskoj komisiji i vladama obiju država.

Cilj je Deklaracije zaštititi Dunav od svih oblika onečišćenja u dvjema državama jer se, kako su istaknuli predstavnici ekološke udruge Plavi Dunav iz Apatina, "samo zajednički može sačuvati rijeka koju onečišćuju brodovi, nesavjesni pojedinci, o čemu se vlasti nedovoljno brinu".

Potpisnici će poticati svoje vlade da donose jasne međunarodne propise o graničnim pitanjima, kazala je voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda, posebno važnim ocijenivši poticanje na brže razminiranje Dunava i obale, te na zajednički razvoj ekološke svijesti.

Viši inspektor zaštite prirode pri Ministarstvu kulture Željko Vuković upozorio je na uništavanje ribljeg fonda u Parku prirode "Kopačkom ritu", jednom od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi.

Današnje potpisivanje Deklaracije o zaštiti srednjeg toka Dunava ocijenio je velikim korakom na zajedničkom putu očuvanja prirodnih bogatstava, ali i važnim činom povezivanja glede okoliša prosvijećenih ljudi dviju susjednih država.

Predviđeno je i zajedničko djelovanje u osnivanju međunarodnog fonda za zaštitu srednjeg toka Dunava i ribljeg fonda te uključivanje u međunarodne udruge za zaštitu okoliša. Na sastanku je upozoreno da Dunav onečišćuju veliki brodovi raznim otpadom i opasnim tvarima te će od vlada obiju država zatražiti strog nadzor brodova.

"Kad ulaze u zemlje Europske unije, ti brodovi moraju biti čisti, a naš dio Dunava im služi kao skladište otpada", kazao je Miroslav Sikora, predsjednik Saveza športskih ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije.

Sastanku su osim predstavnika ekoloških i ribolovnih udruga nazočili i novinari koji pišu o okolišu iz Srbije i Crne Gore i Hrvatske te predstavnici "Vojvodina šuma" iz Apatina te Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda iz Osijeka.

Oni su izrazili zadovoljstvo što je pokrenuta zajednička prekogranična inicijativa u zaštiti Dunava te najavili i svoje uključenje u te i slične projekte.

Novinari iz susjedne države i Press centra za okoliš Hrvatske dogovorili su se da će redovito izmjenjivati informacije o okolišu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije