54.81.71.187 US
 

Potvrđena teorija o nastanku svemira

Piše:
četvrtak, 26.6.2003. 13:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MIKROSEKUNDU nakon teoretskog velikog praska, kad je golema eksplozivna lopta novorođenog svemira imala promjer od samo nekoliko kilometara, sva je materija postojala u posebnom stanju.

Elementarne čestice - kvarkovi i elektroni - slobodno su plutali u nevjerojatno vrućoj, gustoj juhi. Kako je svemir rastao i hladio se, kvarkovi su se vezali u protone i neutrone koji postoje danas.

To se, misle fizičari, dogodilo na početku svemira. Da bi to i dokazali, znanstvenici iz cijeloga svijeta utrkivali su se tko će uz pomoć akceletarora čestica prvi stvoriti takvu juhu, nazvanu kvark-gluonska plazma.

Fizičari iz CERN-a blizu Ženeve tvrde da su vidjeli naznake takve plazme kad su izazvali sudar iona olova, ali je eksperiment prekinut prije nego što su mogli provjeriti rezultate. Sada istraživačke skupine u američkom laboratoriju Brookhaven tvrde da su uspjele stvoriti plazmu.

Njihova oprema ispaljuje ione zlata jedne u druge i stvara deset puta veću energiju od one koja se smatra dovoljnom za stvaranje kvark-gluonske plazme. Tijekom posljednjeg testa 2001. godine, svi su detektori primijetili neobičan efekt nazvan "gušenje mlazova".

Uobičajeno je da se pri sudaru dvaju iona stvaraju dva mlaza koja rasprše čestice u suprotnim smjerovima. Međutim, kod eksperimenta s ionima zlata detektori su katkad uspjeli otkriti samo jedan mlaz. To se poklapa s očekivanim rezultatima: ako se dogodi sudar blizu ruba plazme, jedna bi čestica bila izbačena dok bi drugu plazma progutala.

No, teoretičari se pitaju može li mlaz koji nedostaje biti povezan s visokom energijom jezgre zlata, a ne s nekom novom vrstom materije. Da bi to i dokazali, istraživači su ponovili eksperiment, ovaj puta sudarajući ione zlata s manjim ionima deuterija. Iako je energija zlatnih iona bila ista kao i prije, ukupna energija nije bila dovoljno visoka za nastanak kvark-gluonske plazme.

Rezultati se još analiziraju, ali mnogi odgovor smatraju jasnim. "U sudarima zlata i deuterija nema gušenja mlazova", kazala je Barbara Jacek iz laboratorija u Brookhavenu. To pokazuje da je gušenje mlazova posljedica kvark-gluonske plazme, a ne samih iona zlata, pa istraživači tvrde da su njihove kolizije iona zlata prvi puta stvorile kvark-gluonsku plazmu.

"Malo je vjerojatno da je ono što smo vidjeli kod kolizija zlata samo ekstremno vrući plin obične materije", kazao je Thomas Ulrich iz laboratorija u Brookhavenu. "To je nova fizika."

Istraživači sada planiraju dodatne eksperimente kako bi bili apsolutno sigurni u rezultate, a zatim planiraju izvesti kolizije s manjom energijom nadajući se da će vidjeti prijelaz iz obične materije u kvark-gluonsku plazmu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije