54.80.115.140 US
 

predavanja o odgoju djece s posebnim potrebama

Piše:
petak, 9.1.2004. 16:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Više od stotinu nastavnika okupilo se danas u Zagrebu na predavanjima o odgoju djece i mladih s posebnim potrebama, koje je na zagrebačkom Edukacijskorehabilitacijskom fakultetu priredila Udruga "Idem".

Cilj toga trogodišnjeg programa je ostvarivanje prava na školovanje djece s posebnim potrebama, a danas je Ljiljana Pintarić-Mlinar održala predavanje "Potrebe - uspjeh kao vitamin" i Zrinjka Stančić "Vrednovanje i ocjenjivanje".

"Odziv sudionika svjedoči o velikom zanimanju učitelja i nastavnika, osobito ako imamo u vidu da se predavanja održavaju u vrijeme praznika", rekla je voditeljica Udruge i projekta Ljiljana Igrić.

Namjera nam je podići razinu odgovornosti nastavnika, jer to je važan uvjet za uspješno uključenje djece s posebnim potrebama u redovite škole, napomenula je i dodala kako je poticanje i stručno usavršavanje nastavnika jedna od najvažnijih mjera Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom 2003.-2006.

U Hrvatskoj je evidentirano oko deset tisuća djece i mladih s posebnim potrebama koji pohađaju redovite škole, međutim, po svjetskoj statistici, realno bi bilo da ih je oko 40 tisuća samo u osnovnim školama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Njima svima je potrebna puna potpora jer imaju teškoća u intelektualnom funkcioniranju, motorici, govoru, čitanju i pisanju, osjetnim funkcijama, te na socijalnom i emocionalnom području, smatra Ljiljana Igrić, sveučilišna profesorica.

Jedan defektolog radi na nekoliko škola i ne može pružiti više od savjetodavne pomoći učiteljima. Rehabilitacijski programi ne mogu se provoditi zbog prevelika broja djece u razredu i nedostatne educiranosti redovitih učitelja i profesora, rekla je.

Roditelji trebaju znati za prava svoje djece i naš je cilj podignuti razinu ostvarivanja tih prava, zaključila je.

Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama "Idem" osnovana je 1994. na poticaj stručnjaka Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, provodi tri programa i ima sedam podružnica izvan Zagreba.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije