54.81.183.183 US
 

PREDLOŽENO DA SE NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O KULTURNIM VIJEĆIMA POVUČE IZ ŽURNOGA SABORSKOG POSTUPKA

Piše:
četvrtak, 25.3.2004. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Nacrt prijedloga zakona o kulturnim vijećima, s konačnim prijedlogom zakona, koji se nalazi na dnevnome redu tekuće sjednice Hrvatskoga sabora treba povući iz žurnoga postupka i prije saborske provesti javnu raspravu o tomu zakonskom prijedlogu, zaključak je javne rasprave održane danas u Novinarskome domu u organizaciji Gradskoga ureda za kulturu Grada Zagreba.

Po riječima pročelnika Gradskoga ureda za kulturu Vladimira Stojsavljevića, u današnjoj javnoj raspravi artikulirano je stajalište da javnost mora sudjelovati u odlučivanju o svim pitanjima, a posebice o kulturi koja je pluralistička djelatnost.

U javnoj raspravi sudjelovali su predstavnici predlagača - Ministarstva kulture, te veliki broj umjetnika i kulturnih djelatnika.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović u uvodnome je izlaganju obrazložio spomenuti zakonski prijedlog koji je sastavljen, kako je rekao, na temelju analize dosadašnjega nezadovoljavajućeg rada kulturnih vijeća. Novim zakonom, među ostalim, predloženo je ukidanje dosadašnjih vijeća za urbanizam i arhitekturu te medijsku kulturu, kao i osnivanje novoga Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju i europske integracije.

Osim toga, predlaže se da članove vijeća imenuje ministar, a ne Vlada kako je to utvrđeno sadašnjim zakonom.

Novim zakonskim rješenjima, istaknuo je Antolović, žele se postići što kvalitetnija rješenja, ali je predlagač svjestan da je i to tek prijelazno rješenje u procesu decentralizacije odlučivanja u kulturi što je i osnovni cilj predlagača.

Članica Gradskoga poglavarstva Andrea Zlatar na početku je rasprave izjavila kako je hitnoća saborskoga postupka uvjetovala improviziranost rasprave te istaknula da bi novi zakon trebao zadržati postignuti nivo demokratske procedure odlučivanja u kulturi sadržan u starome zakonu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Javnoj raspravi prethodio je pak istup članova Koordinacije nezavisnih inicijativa u kulturi ispred Ministarstva kulture kojim su zatražili da Ministarstvo podupre i prihvati kao svoj amandman njihove Koordinacije o osnivanju zasebnoga vijeća za kulturu mladih i nove medije.

Nakon što je predao amandman, predsjednik Koordinacije Teodor Celakoski izjavio je novinarima da je Ministarstvo kulture prihvatilo njihov prijedlog te da će ga danas uputiti Saboru. Najavio je da će članovi Koordinacije danas poslijepodne potporu za svoj amandman tražiti i mirnim okupljanjem ispred Hrvatskoga sabora.

Celakoski je istaknuo da je podnošenje amandmana njihov tek sekundarni cilj kojim žele smanjiti štetu u slučaju žurnoga donošenja novoga zakona o kulturnim vijećima, dok je njihov glavni zahtjev zapravo da se taj zakon ne donese po hitnome postupku nego da se provede javna i stručna rasprava u koju trebaju imati uvid saborski zastupnici.

Prije javne rasprave u Ministarstvo kulture priopćenje je osobno donio i Slaven Tolj, zamjenik predsjednika Vijeća za medijsku kulturu, u kojemu se izražava nezadovoljstvo novim prijedlogom zakona o kulturnim vijećima koji ne predviđa posebno vijeće koje bi se bavilo nezavisnom scenom i novomedijskim projektima.

Među brojnim sudionicima rasprave bio je i bivši ministar kulture Antun Vujić koji je ustvrdio da sadašnji Zakon o kulturnim vijećima nije bio "njegov zakon", a glavnu repliku predlagaču sažeo je u tvrdnji da je u radu kulturnih vijeća "bilo dinamike i javnosti".

(Hina) xip ymc

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije