Predsjednik Mesić primio ravnatelja Udruge poslodavaca u zdravstvu

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas ravnatelja Udruge poslodavaca u zdravstvu, Milu Klepu, koji ga je izvijestio o radu udruge, aktualnoj problematici u sustavu zdravstva i financijskom stanju u poslovanju zdravstvenih ustanova te problemima u društvenim odnosima u toj djelatnosti, priopćio je Odjel za informiranje Ureda Predsjednika Republike.

Predsjednik Mesić podržao je nastojanja Udruge da se pri izradbi instrumenata u financiranju zdravstvenog sustava sve više uvažavaju ekonomski kriteriji u njihovom poslovanju, vodeći računa o materijalnim mogućnostima države i korisnika zdravstvene zaštite, te da se pri vrednovanju rada zdravstvenih ustanova prizna izvršeni rad za pružene usluge pacijentima.

Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu upoznao je predsjednika Mesića sa stanjem u odnosima u bolničkom sustavu, kojeg karakteriziraju veliki gubici u poslovanju gotovo svih bolnica, te s mjerama koje poduzima Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na sanaciji poslovanja bolnica, posebno u osiguranju normalne opskrbe lijekovima i sanitetskim materijalom.

S tim u vezi, pozitivno su ocijenjene poduzete mjere, tj. intervencija sredstvima državnog proračuna radi naplate dospjelih potraživanja dobavljačima lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pri tome predsjednik Udruge Mile Klepo posebno je ukazao na način sanacije dugova, kojom su obuhvaćene samo kliničke bolnice u vlasništvu države i pet bolnica na područjima od posebne državne skrbi, a izostavljene bolnice u vlasništvu županija.

Sredstva predviđena državnim proračunom za te namjene odnose se na sve bolničke ustanove, pa će se tim načinom njihove upotrebe ugroziti pružanje bolničke zdravstvene zaštite građanima na područjima na kojima su smještene izostavljene ustanove, stvoriti konfliktni odnosi između županijskih vlasti i središnje državne vlasti s dugoročnim štetnim posljedicama na financiranje zdravstvenog sustava i ostvarivanje bolničke zdravstvene zaštite, navodi se u priopćenju.

Predsjedniku Mesiću je ukazano i na način na koji se pristupa utvrđivanju odgovornosti ravnatelja bolnica za gubitke u njihovom poslovanju, te je u tom smislu ravnatelj Udruge izrazio svoju bojazan da će se upravna vijeća bolnica, pri utvrđivanju odgovornosti ravnatelja za gubitke u poslovanju voditi primjenom neobjektivnih kriterija, unatoč tome što mu je ministar zdravstva obećao da se to neće i ne smije dogoditi.

S tim u vezi ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu obavijestio je predsjednika Mesića da će, u svim slučajevima primjene takvih kriterija pri razrješenju ravnatelja, Udruga poduzeti sve legalne mjere zaštite integriteta zdravstvenih ustanova i njezinih uprava, te digniteta ravnatelja.

Predsjednik Mesić je ravnatelju Udruge, Mili Klepi, ponovio svoja, više puta iznesena stajališta da se svi problemi u zdravstvu moraju rješavati kroz institucije sistema i bez politizacije, stoji u priopćenju Odjela za informiranje Ureda Predsjednika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara