Predsjedniku Mesiću predstavljena Studija opravdanosti osnivanja Agrobanke

Studija opravdanosti osnivanja Agrobanke d.d. Osijek na temeljima i financijskoj podlozi Gradske banke u stečaju Osijek, predstavljena je danas predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i njegovim savjetnicima.

Predsjednik Mesić podržao je studiju koja bi trebala pridonijeti oporavku agrokompleksa i predložio njezino upućivanje hrvatskoj Vladi na razmatranje, napominjući da će njegov Ured još pridodati neke prijedloge. Također je predložio i organiziranje okruglog stola o toj problematici.

"Trebamo stvoriti bankarsku infrastrukturu i ići u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, odnosno razlučiti što je socijala i proizvodnja za osobne potrebe, a što poljoprivredna proizvodnja za tržište, rekao je Predsjednik.

"Smisao osnivanja Agrobanke je odgovor na stanje u gospodarstvu i na prijeteće opasnosti u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Slavonije koje su na izdisaju", istaknuo je nakon prezentacije u izjavi novinarima stečajni upravitelj osječke Gradske banke Većeslav Rački. Dodao je da bi Agrobanka startala (sa temeljnim kapitalom od 400 milijuna kuna), a tome bi se pridodala i vrijednost poslovnog prostora i opreme Gradske banke.

Rački je pojasnio da je pretpostavka za to da Državna agencija za sanaciju banaka (DAB) pretvori svoja potraživanja (prema Gradskoj banci) u vlasnički udjel, a da bi država svoja potraživanja mogla naplatiti kasnijom prodajom dionica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svrha projekta osnivanja Agrobanke je da se privede kraju stečaj Gradske banke, a da zdravi dio njezine imovine postane temelj za osnivanje nove Agrobanke koja bi fokusirala interese seljaka i poljoprivrede Slavonije i Baranje, a nakon toga i čitave Hrvatske", pojasnio je dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ivo Lovrinović. Po njegovim riječima, uz ekonomsku opravdanost osnutka Agrobanke presudna je politička odluka budući je država intervenirala u isplati zajamčenih štednih uloga Gradske banke u stečaju, a na čijim bi se preostalim zdravim temeljima osnovala Agrobanka.

U prezentaciji studije, jedan od njezinih autora, akademik Vladimir Stipetić upozorio je na velik problem dezinvestiranja u poljoprivrednoj proizvodnji, naglasivši kako je jedno od mogućih rješenja tog problema osnivanje poljoprivrednog bankarstva. Stoga studija opravdanosti i predlaže osnivanje Agrobanke, dodao je.

Lovrinović je kao dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu potpisao 17. ožujka ove godine sa stečajnim upraviteljem Gradske banke Većeslavom Račkim ugovor o izradi eleborata o osnivanju Agrobanke.

(Hina) dm db

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara