54.162.163.181 US
 

Predstavljen novi odsjek za kulturalne studije na riječkom Sveučilištu

Piše:
ponedjeljak, 29.3.2004. 15:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Na riječkom Filozofskom fakultetu osnovan je novi Odsjek za kulturalne studije koji je, kao i program kulturalnih studija, predstavljen danas u Rektoratu riječkog Sveučilišta.

Pročelnica novog odsjeka je prof. dr. Marina Kovačević.

Studij obuhvaća trogodišnje tzv. preddiplomsko studiranje kojim se stječe zvanje baccalaureus kulturologije, a studentima je otvorena mogućnost da studiranje nastave na dvogodišnjem tzv. diplomskom studiju kojim se stječe zvanje magistar kulturologije. Na predstavljanju je istaknuto da je riječ o tzv. sustavu 3 plus 2 kojem se prilagođava cijeli akademski sustav u zemlji.

Studij je ustrojen prema načelima Europskog sustava prijenosa bodova (ECTS); svi kolegiji su jednosemestralni i svaki od njih studentu donosi unaprijed određen broj bodova. Bodovima će se iskazivati razina opterećenja studenata i njihov zbroj na kraju semestra jednak je za sve studente. Uspjeh studenata iskazivat će se ocjenama.

Kulturalni studiji su interdisciplinarni, a temeljna područja poučavanja i proučavanja su - kulturalna teorija, teorije etničkih, rodnih i klasnih identiteta, kulturalna povijest, opća kulturologija, popularna kultura, diskurzni studiji, umjetnost i medijska kultura, kulturalna antropologija i religiologija, kulturna politika i razvoj, europski studiji te tradicionalne i suvremene kulturne prakse.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uz 40-ak obveznih kolegija studenti će moći izabrati i neki od 30-ak ponuđenih izbornih predmeta, odnosno izbornih paketa (modula). Sada se na Odsjeku razvijaju moduli talijanskog jezika i kulture, njemačkog jezika i kulture, španjolskog jezika i kulture, informatičko-komunikološki modul i modul kulturne politike.

Na riječkom Filozofskom fakultetu moguće je nakon završetka diplomskih kulturalnih studija nastaviti studiranje na interdisciplinarnom doktorskom studiju "književnost i društveno-humanistički kontekst", a planira se osnivanje još jednog doktorskog studija koji će biti povezan s kulturalnim studijima.

Kako je rečeno na predstavljanju polaznici studija steći će, uz kulturološa znanja, opću i informatičku pismenost te solidnu kompetenciju u jednom ili dva strana jezika. Stečena znanja moći će koristiti na raznim poslovima - organizacijskim i rukovodećim poslovima u kulturnim ustanovama, u nakladništvu, medijima, turizmu, odnosima s javnošću, u tijelima državne i lokalne uprave, istraživanju tržišta, razvijanju robnih marki i dr.

(Hina) xhšu ydd

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije