54.92.172.79 US
 

Predstavljen "Zbornik o Petru Kneževiću" i CD "Plač Matere Isusove"

Piše:
petak, 5.3.2004. 16:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljeni su danas "Zbornik o Petru Kneževiću"i CD "Plač Matere Isusove", čiji su nakladnici Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

O Zborniku su govorili akademik Josip Bratulić i kroatisti Hrvojka Mihanović-Salopek i Alojz Jembrih.

Zbornik (309 str.) je uredio Alojz Jembrih a u njem su objavljeni radovi sa znanstvenoga skupa "Fra Petar Knežević i njegovo vrijeme" održana u Visovcu, Skradinu i Kninu 28. i 29. listopada 2002.

Zbornik s različitih aspekata osvjetljava djelo fra Petra Kneževića, a svoje radove u njem objavljuju Josip Bratulić, Estela Banov-Depope, Hrvojka Mihanović Salopek, Nikica Kolumbić, Diana Stolac, Ines Srdoč-Konestra, Ivan Bekavac-Basić, Darija Gabrić-Bagarić, Pavao Knezović, Alojz Jembrih, Hrvatin Gabrijel Jurišić, Gorana Doliner, Bojan Marotti, Šime Samac i Manda Zelić.

"Što god je Knežević napisao, prenosi se na narod i postaje opće dobro", rekao je Bratulić i naglasio kako je "Knežević prenio i crkveno pjesništvo u narod koje se sačuvalo sve do danas".

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Fra Petar Knežević se u stilu koristi elementima hrvatske usmene ali i umjetničke književnosti, te svevremenskim motivima poziva čovjeka da ispravno živi i djeluje",

rekla je Mihanović-Salopek.

Predstavljanje je pratila - izvođenjem dijelova pjesmama Kneževićeva "Plača Matere Isusove " - glazbena skupina "Pivači" iz Dubravica, kraj Šibenika, koji su "Plač" snimili i na CD-u.

Fra Petar Knežević (1701.-1768.) bio je pjesnik, propovjednik, duhovni pisac i učitelj crkvenoga pjevanja. Napisao je više djela među kojima i "Muka Gospodina našega Isukrsta" i "Plač Matere njegove".

(Hina) xmk ysp

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije