Predstavnici umirovljenika zadovoljni prijedlogom zakona o povratu duga

PREDSTAVNICI umirovljenika zadovoljni su prijedlogom Zakona o vraćanju duga umirovljenicima koji je Vlada prihvatila na jučerašnjoj popodnevnoj sjednici, nakon što su premijer Ivo Sanader i najviši dužnosnici Vlade i Hrvatskog sabora na sastanku s umirovljenicima razjasnili preostala sporna pitanja.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal i predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer ocijenili su danas da su prijedlogom Zakona o povratu duga dobili ono što su tražili i što je trenutno moguće.

"Vlada je prijedlog zakona uputila u hitnu saborsku proceduru, kako bi bio usvojen do 15. srpnja, te pritom uvažila naše zahtjeve da se u roku godine dana od donošenja zakona svakom umirovljeniku izda rješenje o visini duga te da se na obračunatu razliku doda i obeštećenje na ime kamata u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna", izjavio je Hini Ivan Nahtigal.

U rujnu bi trebalo uslijediti i donošenje Zakona o umirovljeničkom fondu u koji bi država prenijela dionice i neke nekretnine, iz čega bi se alimentirao dug umirovljenicima. Fond bi trebao početi s radom godinu dana nakon stupanja na snagu Zakona o povratu duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umirovljeničke udruge traže da fondom upravljaju isključivo umirovljenici uz nadzor države, kako bi se stvarao novi kapital, te da dionice budu nasljedne.

"Načelan je dogovor da će država u fond prenijeti najbolje dionice koje su svoju vrijednost dokazale na burzi, poput dionica HT-a, HEP-a i Ina-e, te neke nekretnine, poput turističkih objekata koji su pravno i financijski čisti, vojarni koje država ne treba itd", kaže Nahtigal.

To ipak nije ono što su umirovljenici željeli na početku. Htjeli su državne obveznice i nešto gotovine, ali s obzirom da je to u trenutnoj gospodarskoj situaciji nemoguće, zadovoljni su postignutim, kažu predstavnici umirovljenika.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara