Premijer Sanader posjetio spomen područje Jasenovac

Premijer Sanader posjetio spomen područje Jasenovac

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader sa suradnicima posjetio je danas Spomenpodručje Jasenovac u povodu dovršetka obnove spomenika "Jesenovački cvijet" te odao počast žrtvama koncentracijskog logora iz doba NDH od 1941. do 1945., koji se nalazio na tom mjestu.

"Došao sam u ime hrvatske Vlade - u ime vrijednosti koje danas baštinimo i na kojima je nastala samostalna moderna hrvatska država - pokloniti se i izraziti najdublji pijetet žrtvama jednoga povijesnog bezumlja, koji je na ovom mjestu patnji i tragedije pokazalo svoje najstrašnije lice", rekao je premijer Sanader.

Dodao je kako nema tog cilja, političkog ili nekog drugog, koji može opravdati zločin.

"To je istina na kojoj je izrasla moderna građanska Europa i Republika Hrvatska, koja se nalazi na putu prema EU. Naši su ideali isti i težnje jednake, kao što su to i vrijednosti koje dijelimo", naglasio je hrvatski premijer i dodao: "Osuđujemo i odbacujemo svaki ekstremizam, radikalizam, rasnu, nacionalnu i vjersku mržnju i netoleranciju, ma s koje strane dolazili".

Također je kazao kako je "u hrvatskoj povijesti bilo puno stratišta, tragedija i stradanja, od kojih je Jasenovac jedno od najstrašnijih. Stoga nećemo niti smijemo šutjeti i dopustiti da se zločini počinjeni u Jasenovcu i drugdje za vrijeme ustaškog režima u NDH zaborave".

Premijer Sanader je podupro napore povjesničara da istraže točan broj žrtava jasenovačkoga koncentracijskog logora, jer su preuveličavanje ili umanjivanje štetni i zastiru pogled u istinu.

"Laži o 700.000 jasenovačkih žrtava i teza o genocidnosti Hrvata služili su kao podloga velikosrpskoj agresivnoj politici kojoj se svojedobno suprotstavio i autor jasenovačkog spomenika, arhitekt Bogdan Bogdanović", rekao je Sanader.

Istaknuo je da je u Domovinskom ratu nastala moderna Hrvatska koja ne zaboravlja prošlost i usmjerena je prema budućnosti.

"Neka nas Jasenovački cvijet trajno opominje radi naše budućnosti, a upravo europska budućnost je put kojim Hrvatska bespovratno ide", dodao je premijer Sanader.

Predsjednik Savjeta Javne ustanove Spomen-parka Jasenovac, Slavko Goldstein, rekao je da je "tragedija Jasenovca dvojaka - glede stradanja njegovih žrtava te manipulacije i licitacije njihovim brojem. Bez istine se ne može prebroditi jasenovačka tragedija", kazao je Goldstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se osvrnuo na umanjivanje ili uvećavanje stvarnog broja žrtava jasenovačkog logora - od, kako je rekao, " samo 2.386 pa do čak 700.000 žrtava".

"Uvećavanje broja žrtava dovelo je do toga da je srpska strana bila zaražena krivim pretpostavkama i postala lakšom žrtvom zločinačke političke propagande. Na hrvatskoj se strani izbjegavalo suočavanje s istinom pa je bilo i tumačenja da je u Jasenovcu bio kažnjenički radni logor. Napokon se približavamo istini o broju žrtava, čemu svoj prinos daje i Spomen-park Jasenovac. U Hrvatskog državnom arhivu također postoje imena i prezimena 59.188 logoraša - žrtava Jasenovca i Stare Gradiške", rekao je Slavko Goldstein.

Kako je dodao, Memorijalni muzej holokausta u SAD-u potvrdio je brojku od oko 80.000 žrtava.

"Spomen-područje Jasenovac ima trojaku funkciju - odavanje počasti žrtvama, utvrđivanje istine o njima te upoznavanje hrvatske javnosti s tom istinom", kazao je Slavko Goldstein.

U današnjem posjetu Jasenovcu, uz predsjednika Vlade Ivu Sanadera, bili su i potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, ministar kulture Božo Biškupić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, savjetnik Predsjednika Republike Petar Stipetić, predstavnici diplomatskog zbora, autor spomenika "Jasenovački cvijet" arhitekt Bogdan Bogdanović, saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus i drugi.

Obnovu jasenovačkog spomenika financiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sa milijun i 400 tisuća kuna, a za cijelo Spomen-područje Jasenovac izdvojilo je 15 milijuna kuna.

Sanader posjetio općinu Jasenovac

Nakon obilaska jasenovačkog spomenpodručja, premijer Ivo Sanader, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga, ministra kulture Bože Biškupića te sisačkomoslavačkog župana Đure Brodarca, kratko je posjetio I općinu Jasenovac.

O gospodarskim i prometnim poteškoćama te granične općine prema BiH razgovarao je s načelnicom Marijom Mačković i njezinim suradnicima.

"Upoznati smo s gospodarskim, prometnim i infrastrukturnim poteškoćama jasenovačke općine, a učinit ćemo sve da idućih mjeseci pomognemo u njihovu rješavanju. Zanima me što je s izgradnjom mosta preko Save, a zauzet ću se i za to da se Uprava jasenovačke Šumarije vrati u Jasenovac", izjavio je, nakon razgovora u općini, Sanader.

Zatim je u pratnji domaćina obišao mjesto gdje bi se ovoga proljeća trebala nastaviti gradnja u Domovinskom ratu srušenoga trokrakoga mosta preko Save i Une.

Dva kraka mosta - onaj preko Une i za naselje Ušticu, izgrađena su prošle godine, a sada predstoji gradnja najvećega - trećeg kraka mosta preko Save koji će, po riječima načelnice Marije Mačković, stajati četiri milijuna eura, a čijim bi se završetkom kod Jasenovca ponovno uspostavila cestovna veza Hrvatske s BiH, i time omogućio brži razvoj cijele jasenovačke općine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara