Premijer Sanader u ožujku će posjetiti spomen područje Jasenovac

U POVODU završetka radova na obnovi spomenika "Jasenovački cvijet", predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader posjetit će 16. ožujka spomen područje Jasenovac i odati počast žrtvama koncentracijskog logora iz vremena NDH od 1941-1945.

U današnjem priopćenju iz Javne ustanove Spomen područje Jasenovac navodi se da je posjet premijera Sanadera Jasenovcu dogovoren na osnovi njegove ranije izražene želje i poziva koji su mu zajednički uputili Savjet i Upravno vijeće Spomen područja.

Premijer Sanader i ministar kulture Božo Biškupić za posjeta Jasenovcu susrest će se i s autorom spomenika "Jasenovački cvijet", arhitektom Bogdanom Bogdanovićem, sa stručnjacima koji su radili na obnovi i s drugim uzvanicima.

Predstavnici Spomen područja upoznat će ih s dosadašnjim radom ustanove, s prikupljenom dokumentacijom i istraživačkim radovima i s fundusom muzeja u kojem se upravo dovršavaju pripreme za uređenje stalnog izložbenog postava.

U prostorijama muzeja premijer Sanader održat će konferenciju za novinare, a posjetit će i mjesto i općinu Jasenovac.

U priopćenju se navodi da je istovremeno s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Sanaderom dogovoreno da će na ovogodišnjoj travanjskoj komemoraciji kod spomenika u Jasenovcu glavni govornik biti Vladimir Šeks, a na komemoraciji 2005. premijer Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeksu je, navodi se u priopćenju upućen poziv za sudjelovanje u komemoraciji i da bude glavni govornik, što je on spremno prihvatio, dok će premijeru Sanaderu službeni poziv biti upućen čim se utvrdi datum komemoracije u travnju 2005.

Komemoracija se održava svake godine u povodu pogibija i proboja posljednje grupe logoraša 22. travnja 1945.

Savjet i Upravno vijeće Javne ustanove Spomen područje Jasenovac sa zadovoljstvom ocjenjuju da se temeljem dogovora sa sadašnjim predsjednikom Hrvatskog sabora i predsjednikom Vlade nastavlja kontinuitet i uspostavlja običaj da vodeći predstavnici triju najviših institucija u RH redovito, po redosljedu, sudjeluju na godišnjim komemoracijama.

Obnoviteljskim radovima na spomeniku u Jasenovcu koji su započeli u ljeto 2003. otklonjena su razna oštećenja koja su nastala tijekom 37 godina otkad je spomenik otkriven, kao i jedno oštećenje koje je utvrđeno nakon ratnih operacija 1995.

Radove je s 1,4 milijuna kuna financiralo Ministarstvo kulture.

(Hina) pp ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara