prihvaćena deklaracija konferencije ministara kulture u Opatiji

Ministri kulture Vijeća Europe u Deklaraciji s danas završene Konferencije u Opatiji utvrdili su da je potrebno očuvati ravnotežu između promicanja kulture različitosti i potrebe društvene povezanosti u državama kako bi se stvarali i održali skladni odnosi među svim društvenim skupinama.

Ministri kulture VE-a, stoji u Deklaraciji, svjesni bogatstva europske kulturne različitosti nastojat će svojim djelovanjem poticati dijalog kao plod različitosti i osnovu za sprječavanje sukoba.

Ističe se da je potrebno promicati kulturnu dimenziju demokratskog građanstva, brže provoditi kulturne politike u suradnji sa svim čimbenicima u kulturi te osigurati slobodu izražavanja različitih umjetničkih oblika koje promiču pojedinci ili posebne skupine. Po Deklaraciji ministri će podupirati interkulturalnu politiku i praksu te zaštititi materijalnu i nematerijalnu baštinu sredstvima kojima raspolažu. Navodi se da ministri osuđuju sve oblike nasilne i prisilne asimilacije, da će jačati suradnju vladinih ustanova, privatnog sektora i civilnog društva kako bi se postigla kulturna interakcija društva te kako se slažu da o kulturnim i civilizacijskim različitostima treba poučavati još u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj Deklaracije je odrediti odgovornosti i ulogu ministara kulture u osiguranju uvjeta za interkulturalni dijalog kako bi se spriječili sukobi i omogućila pomirba nakon sukoba.

Konferencija je okupila 150 sudionika iz 46 zemalja, među kojima 32 ministra kulture. Među gostima su, među inima, bili predstavnici UNESCO-a i Lige arapskih zemalja.

(Hina) dsil ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara