54.162.121.80 US
 

Prije 440 milijuna godina gama zrake uništile su život na Zemlji

Piše:
četvrtak, 25.9.2003. 15:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

EKSPLOZIJA gama zračenja u blizini našeg planeta uništila je mnoge životinjske vrste na Zemlji prije 440 milijuna godina, kažu američki astronomi.

Adrian Melott sa Sveučilišta Kansas u gradu Lawrence i njegovi kolege utvrdili su da fosilni ostaci s kraja razdoblja ordovicija potvrđuju da se u svemiru dogodila eksplozija na udaljenosti od nekoliko tisuća svjetlosnih godina od Zemlje, zbog koje je na Zemlji vjerojatno bitno izmijenjen okoliš pa je izumrlo više od 100 porodica morskih beskralježnjaka, a riječ je o drugom po veličini valu izumiranja u povijesti naše planete, piše Nature.

Znanstvenici već dugo razmatraju mogućnost da su događaji u svemiru utjecali na život na Zemlji. Udari golemih asteroida smatraju se uzrocima velikih požara ili zahlađenja klimatskih uvjeta zbog kojih su vjerojatno izumrli dinosauri prije 65 milijuna godina.

Znanstvenici vjeruju i da supernove (eksplozije starih zvijezda) mogu zapljusnuti Zemlju smrtonosnim zračenjem, ako se dogode na udaljenosti od 100 svjetlosnih godina od nas (naša je galaktika široka 150 tisuća svjetlosnih godina). Takva je eksplozija možda izazvala veliko izumiranje vrsta prije dva milijuna godina.

U usporedbi s eksplozijama gama-zraka, supernove se doimaju poput petardi. Veći dio eksplozija gama zračenja dolazi izvan naše galaktike. Iako traju samo nekoliko sekundi, a javljaju se na golemim udaljenostima, takve su eksplozije vidljive zbog iznimne snage i svjetlosti.

Sve je vjerojatnije da je takvo zračenje povezano s eksplozijama supernova. Tvari koje izbacuje umiruća zvijezda vjerojatno se sudaraju s međuzvjezdanim plinovima i izazivaju bljeskove gama zračenja.

Voda može morske organizme zaštititi od topline takvoga zračenja, ali ne i od ostalih štetnih učinaka. Gama zrake pretvorile bi dio dušika i kisika u atmosferi u dušikov dioksid, smeđi plin kojega ima i u gradskome smogu. Dušikov dioksid spriječio bi prodor Sunčeve svjetlosti, a zbog toga bi se površina Zemlje ohladila. Prema nekim dokazima, prije 440 milijuna godina nastalo je mnogo ledenjaka. Osim toga, dušikovi oksidi izazivaju pojavu kiselih kiša i uništavaju ozonski sloj što Zemlju izlaže djelovanju štetnoga ultraljubičastoga zračenja sa Sunca.

Konačni dokazi o tome mogli bi se pojaviti s novim informacijama o geografskoj rasprostranjenosti izumiranja vrsta u razdoblju ordovicija, smatraju znanstvenici.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije