54.196.110.222 US
 

Primorac: U Ministarstvu znanosti osnovat će se odjel za studentski standard

Piše:
petak, 13.2.2004. 16:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac najavio je danas da će se u Ministarstvu kojemu je na čelu osnovati odjel za studentski standard koji će sustavno i svakodnevno rješavati studentska pitanja.

Zaključak o osnivanju toga odjela donijet je na današnjem prvom zajedničkom sastanku ministra Primorca s predstavnicima studentskih centara i studentskih zborova iz cijele Hrvatske na kojemu se razgovaralo o problematici studentskoga standarda, a održan je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Nakon razgovora, ministar Primorac je izjavio kako je doista riječ o prvomu sastanku svih koji skrbe o studentskomu standardu koji smatra zanimljivim i važnim na putu učinkovitoga rješavanja poteškoća u svezi s studentskim standardom.

Taj put zna pak biti bolan, rekao je, dodavši da se zauzima za tzv. načelo stakla u rješavanju problematike studentskoga standarda, odnosno da sve što se radi bude jasno i prozirno i uz puno sudjelovanje svih odgovornih - Ministarstva, studentskih centara i studenata.

Primorac je posebice istaknuo kako su studenti izrazili spremnost da aktivno sudjeluju u rješavanju problema studentskoga standarda, kao i na podizanju razine obaviještenosti studenata o svim aktualnim pitanjima na način da, koliko im to dopuštaju mogućnosti, sudjeluju i u edukaciji kolega, primjerice, u informatičkome opismenjavanju ili u medicinskim pitanjima, kao što su kloniranje te AIDS i njegova prevencija.

"Izjednačavanje uvjeta i standarda za cijelu Hrvatsku, odnosno postojanje strategije na razini države prvo je što se mora postići kad je riječ o rješavanju složenih pitanja studentskoga standarda", ustvrdio je. Ono pak što se nada da će ostvariti tijekom mandata jest utvrđivanje stvarne cijene koštanja studija.

Ravnatelji studentskih centara izvijestili su ministra Primorca o stanju u tim centrima, od kojih su u osječkome i zagrebačkome u tijeku sanacija.

Pokazalo se da studentski centri imaju ugovore i s privatnim ustanovama i restoranima te da postoje paralelni sustavi, pa je Primorac zatražio uvid u sve pojedinačne ugovore.

Po njegovoj ocjeni izvješća pokazuje da osječki SC "ide prema zdravoj sanaciji", a u zagrebačkome SC-u treba provesti reviziju za što je Ministarstvo odredilo svoj tim stručnjaka.

Sanacijska upraviteljica SC u Osijeku Vlasta Dragušica podsjetila je kako je treća sanacijska upraviteljica toga studentskog centra te da je, nakon što je preuzela tu dužnost, zatekla dubiozu od 55 milijuna kuna.

Dio toga duga izravno je saniralo Ministarstvo, a djelomice se sanacija provela iz unutrašnjih sredstava, rekla je Dragušica, dodavši kako još postoje dugovanja, ali da je proteka 2003., bila druga godina za redom kad SC nije poslovao negativno.

Predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Bezjak dao je današnjemu sastanak izvrstnu ocjenu što je protumačio odlukama o osnivanju ureda za studentski standard, o jasnoj i transparentnoj sanaciji studentskih centara te pozitivnim pomacima u rješavanju problema smještajnih kapaciteta te najavom izgradnje novoga studentskog doma u Zagrebu.

Novinare je zanimalo što znače pozitivni pomaci na što je ministar Primorac odgovorio da je o tomu razgovarao i s premijerom Ivom Sanaderom koji je dao potporu nastojanjima da se smještajni kapaciteti povećaju i podigne kvaliteta studentskoga smještaja.

Primorac je rekao da je već učinio prve korake pa je tako razgovarao o mogućnostima nadopune postojećih studentskih smještajnih kapaciteta, ali i osiguravanju dodatnih sredstava.

Jedno od pitanja odnosilo se i na financiranje studentskih programa koji se, istaknuo je, trebaju financirati u skladu s njihovom kvalitetom te veličinom sveučilišta.

Na novinarski upit predsjedniku Hrvatskoga studentskog zbora Petru Bezjaku što studira i na kojoj je godini, odgovorio je da je student druge godine matematike.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije