Prisegnuo novi njemački predsjednik Horst Koehler

NOVI njemački predsjednik Horst Koehler (Kršćansko demokratska unija CDU) prisegnuo je u četvrtak na svečanosti u njemačkom parlamentu Bundestagu, čime je i službeno postao 9. po redu poslijeratni predsjednik Savezne Republike Njemačke.

Koehler je prisegnuo u prisustvu predsjednika Bundestaga Wolfganga Thiersea (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) te svih zastupnika oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata. Koehler je prisegnuo na orginalni tekst Njemačkog ustava iz 1949. Na svečanosti koja je prethodila prisezi zastupnici su se oprostili od dosadašnjeg predsjednika Johannesa Raua (SPD), koji je nakon petogodišnjeg mandata odbio novu kandidaturu.

U svom prvom govoru u svojstvu njemačkog predsjednika, Koehler je Nijemce pozvao na "radikalne promjene" i od svojih zemljaka zatražio "promjenu mentaliteta". "Zemlja se nalazi u velikim gospodarskim teškoćama i samo promjenom dosadašnjeg načina razmišljanja možemo promijeniti stvari nabolje, rekao je Koehler. On se pozvao na poznati govor svog prethodnika Romana Herzoga koji je 1997. zatražio promjenu stanja u Njemačkoj što se, prema Koehlerovom mišljenju, još uvijek nije dogodilo.

Koehler se još jednom založio za reformski program Vlade Gerharda Schroedera pod nazivom "Agenda 2010" i pozvao građane da unatoč postojećih poteškoća podupru ovaj program. Njemačka se mora trgnuti iz sna i zajednički prionuti ostvarivanju zajedničkih ciljeva, zaključio je Koehler.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi njemački predsjednik je kao zajednički kandidat oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU i Liberala (FDP) 23. svibnja ove godine pobijedio kandidatkinju vladinih stranaka SPD-a i Zelenih Gesinu Schwan. Do svoje kandidature za predsjednika Koehler je obnašao dužnost direktora Međunarodnog monetarnog fonda (IMF).

Predsjednik Njemačke je prema Ustavu formalno najviša politička funkcija u zemlji, ali je istovremeno prema istom Ustavu njegova moć svedena na protokolarnu razinu. Najvažnija uloga predsjednika je predstavljanje zemlje u inozemstvu te formalno imenovanje vlade i ministara te potvrđivanje zakona. Uz to predsjednik predstavlja i značajan moralni autoritet. Za vrijema mandata on mora djelovati neutralno, bez obzira na stranačku pripadnost koja za vrijeme mandata mora biti zamrznuta.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara