54.162.121.80 US
 

Prizivi na presude "Gospićkoj skupini"

Piše:
srijeda, 22.10.2003. 14:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODVJETNICI Mirka Norca, koji je presudom Sudskog vijeća riječkoga Županijskog suda nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad gospićkim civilima 1991., jučer su Vrhovnom sudu uložili priziv na presudu, a priziv na presudu Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine danas je uložilo i Županijsko državno odvjetništvo.

Norčev odvjetnik Tomislav Sabljar potvrdio je danas za Hinu da je obrana uložila priziv na presudu koji je na dvadesetak stranica sastavio sam Norac. Norac je u tom dijelu priziva koji se odnosi na ustroj HV-a u rujnu i listopadu 1991., naveo da tada nije bila ustrojena 118. brigada Hrvatske vojske te da on nije zapovijedao postrojbama koje su tada bile na ličkom ratištu.

Presudom Sudskog vijeća osim Norca nepravomoćno su osuđeni tadašnji tajnik Kriznog štaba za Liku Tihomir Orešković te zapovjednik perušićke vojarne Stjepan Grandić. U obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić navela je da su se Orešković i Norac dogovorili i naredili zatočenje i likvidaciju najmanje 50 civila uglavnom srpske nacionalnosti s područja Gospića i Perušića. Orešković je naveden kao organizator tih zbivanja, a Norac kao sudionik masovnih ubojstava civila. Grandić je osuđen za organiziranje likvidacije oko 20 civila na Lipovoj Glavici.

Sudsko vijeće izreklo je oslobađajuću presudu za Ivicu Rožića kojega se, kao člana tzv. gospićke skupine, teretilo za odvođenje i likvidaciju trojice civila iz Karlobaga. Vijeće je utvrdilo da nema dovoljno dokaza da je Rožić počinitelj tih likvidacija.

Norčevi su odvjetnici u prizivu uvrstili dijelove iz već iznesene obrane, navevši da on nije sudjelovao u zatočenju civila, nije popisivao niti naređivao da se civili popisuju, niti je izdavao zapovijedi koje se tiču civila i njihova stradanja. Također su naveli, kaže Sabljar, da Norac nije bio ni na sastanku koji se naziva smrtonosni ni na nekom drugom sastanku na kojem je navodno dogovorena likvidacija civila.

On se bavio vojnim pitanjima, obranom Gospića i Like i sretan je i ponosan što je u tome bio uspješan, kazao je Sabljar.

K tome, odvjetnici su u prizivu naveli da je u sudskom postupku povrijeđen kazneni postupak i da je pogrješno utvrđeno činjenično stanje i visina kazne. Obrana stoga traži da se presuda ukine i da se ponovi cijeli sudski postupak.

Državno odvjetništvo danas je Vrhovnom sudu također dostavilo žalbu na presudu "gospićkoj skupini", kazao je danas županijski državni odvjetnik Drago Marincel. Odvjetništvo je uložilo priziv na duljinu izrečenih zatvorskih kazna te na oslobađajuću presudu za Rožića, rekao je Marincel, dodavši da ne može iznijeti pojedinosti priziva.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije