23.22.240.119 US
 

Produljen kolektivni ugovor za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo

Piše:
utorak, 25.2.2003. 14:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UDRUGA poslodavaca obrtnika, malih i srednjih poduzetnika i Hrvatski sindikat male privrede i obrtništva potpisali su danas aneks kojim je produljen rok Kolektivnog ugovora za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo do usvajanja izmjena Zakona o radu (ZOR).

Budući da prijedlog izmjena ZOR-a sadrži radikalne zahvate na temeljnim pravima i obvezama obrtnika i malih poduzetnika, tek nakon prihvaćanja novog ZOR-a pristupit ćemo potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca Ivan Obad.

Stoga za oko 150.000 zaposlenih u obrtu, malom i srednjem poduzetništvu ostaje na snazi najniža bruto plaća od 2.000 kuna (za NKV radnika), čime je najniža plaća izjednačena s prijedlogom Vlade o osnovici za uplatu doprinosa od 2.000 kuna.

Visine božićnica, regresa, jubilarnih nagrada i otpremnina kreću se u granicama neoporezivih iznosa utvrđenih pravilnikom Ministarstva financija, a njihova isplata ovisi o mogućnostima poslodavca.

Predsjednica Sindikata male privrede i obrtništva Blagica Kramar poduprla je zahtjev Udruge obrtnika i malih poslodavaca za mjestom u Gospodarsko-socijalnom vijeću, čemu se protivi Hrvatska udruga poslodavaca.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdio je kako i potpisivanje današnjeg aneksa pokazuje da su sindikati u pravu kada se protive predloženim izmjenama ZOR-a.

Poslodavci, u ovom slučaju obrtnici i mali i srednji poduzetnici, čekaju na izmjene ZOR-a kako bi u kolektivne ugovore unijeli novu razinu prava - zato sindikati ne smiju pristati na smanjenje postojećih radničkih prava, naglasio je Sever.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije