Promjena u austrijskoj saveznoj vladi

Prisegom pred austrijskim predsjednikom Thomasom Klestilom Hubert Gorbach postao je u utorak novi austrijski vicekancelar.

Gorbach je treći vicekancelar od početka crno-plave koalicijske vlade u Austriji a naslijedio je Herberta Haupta koji ostaje ministar socijalne skrbi. Gorbach je rekao da želi manje pojedinačnih nadmetanja i borbi u stranci, a više timskog duha i koncentracije na zajedništvo, te stabilnost austrijske desničarske Slobodarske stranke (FPO-e). Od prije nepunih 8 mjeseci u "crno-plavoj" vladi Schuessela-Haupta obnašao je dužnost ministra prometa.

Napetosti na austrijskoj unutarnjoj političkoj sceni već dugo ne jenjavaju. O promjenama u desničarskoj Slobodarskoj stranci (FPO-e) koja s Narodnom (VPO-e) čini austrijsku saveznu koalicijsku vladu dugo se nagađalo i samo je bilo pitanje vremena kada će se provesti.

Glavne poteze i ovaj put vukao je iz Koruške zemaljski poglavar Joerg Haider. Dok su austrijski kancelar Wolfang Schuessel i njegov tadašnji zamjenik Herbert Haupt bili u ponedjeljak kod austrijskog predsjednika da bi ga obavijestili o promjenama u saveznoj vladi Haider je prvi izvijestio javnost o promjenama na čelu Slobodarske stranke i promjenama u saveznoj vladi. On je također najavio da će voditi pregovore o poreznoj reformi na saveznoj razini u ime FPO-e.

Austrija od danas ima vicekancelara koji nije pravi šef stranke koja ga je predložila na tu dužnost. Herbert Haupt ostaje formalno na čelu FPO-a ali sve poslove u stranci vodit će sestra Joerga Haidera Ursula Haubner koja u stvarnosti preuzima vodstvo stranke i koja se nada zbiti redove razjedinjene FPO i uspostaviti dobro ozračje i komunikaciju među svim grupacijama u njoj, jer ne želi da stranka "dalje propada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Austrijske oporbene stranke Socijaldemokratska, (SPO-e) i Zeleni (G), ne očekuju nikakvu stabilnost vlade i smatraju da je vrijeme zrelo na nove izbore. Prošli su održani prije godinu dana (potkraj listopada 2002.), a od prisege crno-plave koalicije prošlo je nešto manje od osam mjeseci.

Izmjena na čelu SPO-e neće pomoći da se riješe teškoće koje se već dugo guraju pod tepih, ocjenjuju analitičari. Novi austrijski vicekancelar Gorbach nema što reći u stranci, njezin formalni predsjednik Haupt više nema što reći ni u stranci ni u vladi - izgubio je bitku s Haiderom i morao je na njegov pritisak napustiti mjesto zamjenika kancelara.

Joerg Haider je jedini koji ima što reći i vuče konce iz Koruške ali službeno nema nikakve odgovornosti. Haider je poslao svoju sestru Ursulu Haubner da sredi nesporazume i dovede stranku u red.

Problem je počeo 2000. godine kada je Haider tada zbog pritiska (zbog inozemstva) postavio Sussane Riess-Passer na čelo FPO-e koja je prije nešto više od godinu dana u (rujnu 2002.) morala dati ostavku na mjesto zamjenika kancelara. Slijedio ju je Haupt. Prema pisanju novinarskih komentatora Hubert Gorbach je na "velikom putovanju u neizvjesnost" i zaključuju da je "plavi kaos" za sada učinkovito prolongiran.

(Hina) spd sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara