Prošle godine u svijetu pogubljeno više od 4.000 ljudi

PROŠLE je godine u svijetu pogubljeno 4.078 ljudi, od čega više od 3.000 samo u Kini, objavila je u ponedjeljak međunarodna organizacija za borbu protiv smrtne kazne "Hands off Kain".

Glavni tajnik organizacije za sjedištem u Rimu Sergio DElia istaknuo je ipak da je potvrđena tendencija smanjivanja broja smrtnih kazni te da se situacija prošle godine poboljšala u odnosu na prethodnu 2001. kada je pogubljeno 4.700 ljudi.

Gotovo sve zabilježene smrtne kazne provedene su u Aziji - 3.925, od čega 3.138 u Kini.

U Africi je smaknuto 63 ljudi.

U Europi je pogubljeno 19 ljudi, od čega troje u Bjelorusiji, jedinoj europskoj zemlji u kojoj se još provodi smrtna kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ostala smaknuća provedena su u Rusiji (15) i Gruziji (1), no ona se odnose na čečenske gerilce koje su na smrt osudili islamski sudovi po šerijatskom zakonu koji je na snazi u područjima pod njihovim nadzorom.

U Sjedinjenim je Državama prošle godine pogubljena 71 osoba.

U izvješću se oštro kritizira Kuba koja je u travnju ove godine pogubila troje ljudi koji su otetim putničkim brodom pokušali prebjeći u Sjedinjene Države.

Osim Kine, po broju izvršenih smrtnih kazni ističu se i Iran s 316 te Irak s 214.

Organizacija "Hands off Kain" upozorava da bi broj smrtnih kazni u Kini mogao biti i četverostruko veći od zapadnih procjena budući da se ti podaci u Kini smatraju državnom tajnom. Na to upozorava dokument jednog člana kineske Komunističke partije u kojemu se govori o 15.000 pogubljenja na godinu od 1998. do 2001.

Napokon, u muslimanskim zemljama u kojima je na snazi šerijatski zakon prošle je godine provedeno najmanje 773 smrtnih kazni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara