54.92.197.82 US
 

Protiv Miloševića svjedočio očevidac pokolja u Bratuncu

Piše:
srijeda, 7.5.2003. 14:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAŠTIĆENI svjedok B-1070 u srijedu je na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću svjedočio o likvidaciji više stotina bošnjačkih civila u Bratuncu, u istočnoj Bosni, nakon što su grad u travnju 1992. zauzele srpske paravojne snage i JNA.

Svjedok B-1070 opisao je kako su srpske snage bez otpora uspostavile nadzor nad Bratuncem, te kako je u svibnju oko 3.000 Bošnjaka, uključujući žene i decu, odvedeno na nogometni stadion gdje je više od 700 vojno sposobnih muškaraca odvojeno od ostalih.

Oni su odvedeni u sportsku dvoranu OŠ "Vuk Karadžić" i obližnji hangar u koje je idućih dana dovedeno još oko 300 muškaraca.

U trodnevnim likvidacijama koje su počele 10. svibnja u dvorani i na prostoru ispred nje ubijeno je više od 600 zatočenika, rekao je svjedok, navodeći da je osobno vidio kako su petorica počinitelja ubili na desetke ljudi, njegovih rođaka, prijatelja i poznanika.

"Ubijanje je počelo nakon dolaska specijalnih policijskih snaga iz Beograda te Arkanovaca i Šešeljevaca", rekao je B-1070 dodajući da su popise za likvidaciju sastavili lokalni Srbi i čelnici SDS-a.

Tenkovi i transporteri Semberijskog korpusa JNA koji su se nalazili oko stadiona i dvorane, nisu spriječili likvidacije a pomagali su i u etničkom čišćenju bošnjačkih sela u okolici, kazao je svjedok.

Krajem prošle godine pronađena je masovna grobnica u području sela Režići, za koje se pretpostavlja da su ubijeni iz dvorane.

Nakon prekida likvidacija, do kojeg je po svjedoku došlo zbog potreba razmjene, 401 preživjeli među kojima i B-1070, odvedeni su na Pale i razmijenjeni za zarobljene Srbe.

Opisujući bestijalnosti i užase koji su se događali u školskoj dvorani pretvorenoj u stratište, svjedok je izdvojio prizor u kojem su ubojice zatražile od oca da među dvojicom sinova izabere jednog kojeg će ubiti a kada je on to odbio učiniti ubili su svu trojicu.

Milošević je optužio svjedoka da je u prosincu 1992. godine kao pripadnik Armije BiH bio među počiniteljima zločinima u srpskim selima Sikirić, Bjelovac i Loznička rijeka, no B-1070 je te optužbe odbacio rekavši da je u to vreme bio u Kladnju.

Milošević je izbjegao pitanja o pokolju u školskoj dvorani, odgradivši se tvrdnjom da su ga počinili kriminalci, već je dokazivao naoružavanje Bošnjaka uoči rata, stvaranje paravojnih formacija i zločine u srpskim selima.

U nastavku suđenja, optužba je izvela novog zaštićenog svjedoka ratnih zločina u istočnoj Bosni pod šifrom B-1237, za kojeg je rečeno da je iz Zvornika, a njegov iskaz je zatim nastavljen ne zatvorenoj sjednici.

Od kraja ožujka Tužiteljstvo usporedo izvodi svjedoke ratnih zločina iz dijela optužnice za Hrvatsku i dijela za BiH, kako bi popunilo praznine u rasporedu svjedočenja.

(Hina) dh rt

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije