Prvanov: Bugarski vojnici nisu bili pripremljeni za borbu u Iraku

BUGARSKI vojnici nisu bili pripremljeni za vrstu borbe koje vode u Iraku i treba im "hitna i znatna vojna potpora" međunarodne koalicije koju predvode SAD, izjavio je u utorak bugarski predsjednik Georgi Prvanov na konferenciji za novinare u Sofiji.

Bugarski predsjednik pozvao je na "brz i učinkovit angažaman UN-a" u Iraku, ali je istaknuo da vojna nazočnost Bugarske ne ovisi o uključivanju UN-a i NATO-a.

Pritom je spomenuo i skori susret s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim u Varšav te kazao da "obojica zagovaraju angažman NATO-a u Iraku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvanov se zauzeo za prerazmještanje bugarskog bataljuna, koji ima 485 pripadnika, u novi logor izvan Karbale, do 30. lipnja - roka za predaju vlasti iračkom narodu.

Bugarski predsjednik je u nedjelju nenajavljeno doputovao u jednodnevni posjet Iraku u pokušaju da podigne moral svojih vojnika nakon ubojstva šestog bugarskog vojnika u okršaju s pobunjenicima i evakuacije osam vojnika zbog pretrpljenog stresa. No tijekom posjeta pobunjenici su otvorili vatru na kolonu vozila i nakon što je predsjednikovo osiguranje uzvratilo vatru, napadači su se razbježali te ozlijeđenih nije bilo.

"Politička volja za našu nazočnost u Iraku već je izražena, ali nastavak nazočnosti ovisi o jamstvima sigurnosti za naš bataljun", rekao je Prvanov novinarima u Sofiji.

Sadašnje sjedište bugarskih snaga - logor Kilo - česta je meta napada pobunjenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara