54.82.29.141 US
 

"Albanska mafija je jedina prava mafija na Balkanu"

Piše:
petak, 9.3.2007. 17:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"U PROTEKLIH 15 godina Balkanski je poluotok punio novinske stupce većinom iz najgorih razloga. Ratovi, sukobi i embargo idu ruku pod ruku sa događanjima na Balkanu.", piše Serbianna.com.

Ioannis Michaletos u svom članku se dotaknuo poznate "Balkanske rute" narkoticima, koja prolazi preko juga Bugarske, Makedoniju, Albaniju, te dalje u Italiju, ili pak preko Bosne i Hrvatske u Austriju.

"Najveća prijetnja današnjici na Balkanu je postojanje dobro organiziranih kriminalnih skupina, koje su integralni dio svjetskog kriminalnog miljea, koji većinski kontrolira trgovinu narkoticima u Europi. To je mreža korumpiranih službenika i ratnih profitera koji osiguravaju da se heroin proizveden u Afganistanu lagano transportira europskim ovisnicima."

Prema Michaletosu, dvije etničke skupine sa najvećim brojem članova organiziranih kriminalnih skupina su albanska mafija i turski kriminalni milje. Nakon sloma komunističke vlasti u Albaniji, različite bande su preuzele najprofitabilniju granu trgovine - trgovinu drogom."

Vodeći francuski kriminalist Xavier Raufer smatra kako su Albanci "jedina prava mafija na Balkanu". Zahvaljujući svojstvenoj socijalnoj strukturi društva, prema Rauferu su se "transformirali u epicentar velike međunarodne mreže kriminala".

Osim trgovine drogom, kao najveći problemi u Albaniji, navode se trgovina ženama, prostitucija te lažne kompanije koje služe za pranje ilegalnog novca. Sagledano sa aspekata različitih grana kriminala, uočava se činjenica kako su sve grane međusobno isprepletene i dobro povezane.

"Albancima ne bi bilo moguće distribuirati narkotike, najvećim dijelom heroin i marihuanu, da tu nemaju važnog "partnera" - Tursku, koja je strateški pozicionirana između Istoka i Zapada. Zato bi jedan od prioriteta EU trebali biti zajednički napori da se "Balkanska ruta" zatvori, što bi bio realni napredak protiv terorizma na međunarodnoj razini." - piše Serbianna.com.

I.M.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije