54.80.8.44 US
 

"Na kavi s predsjednikom" Mesić govorio o haškim optužnicama, navodnom prisluškivanju novinara, gospodarstvu...

Piše:
subota, 3.4.2004. 17:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da će optužnice Tužiteljstva Haaškog suda komentirati tek kad ih vidi, i tada će o njima moći reći svoje mišljenje.

Mesić je to izjavio novinarima danas u svom Uredu, nakon što je primio skupinu građana na uobičajenom subotnjem okupljanju "Na kavi s Predsjednikom".

Na upit novinara da prokomentira proturječne izjave glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte - jedne kada je razgovarala s hrvatskom ministricom pravosuđa, a druge u Haaškom sudu prigodom očitovanja generala Mladena Markača i Ivana Čermaka o optužnici haaškog Tužiteljstva - predsjednik Mesić je rekao kako je "što se tiče odlaska (u Haag) generala Čermaka i Markača, bilo dogovoreno da oni neće ostati dulje, da će njihov boravak biti vrlo kratak, budući da se oni dobrovoljno javljaju, da ih nitko nije priveo i da oni žele odgovoriti na svako pitanje koje im postavi haški tribunal".

"Smatralo se nepotrebnim da oni ostanu i jedan dan duže nego što je to potrebno, ali je očito da je sada glavna haška tužiteljica Carla del Ponte procijenila da na neka pitanja moraju odgovoriti prije nego što se zakaže suđenje", izjavio je Mesić.

"Koliko će to biti, tjedan ili dva, ja to ne znam, ali korektno bi bilo da to bude kraće vrijeme", dodao je.

Na pitanje jednog novinara "može li komentirati ili potvrditi da je bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek (u Uredu Predsjednika) održao prezentaciju o prisluškivanju novinara" , Mesić je rekao kako je "prisustovao jednoj rutinskoj prezentaciju u svom Uredu zajedno sa svojim savjetnicima, gdje je rečeno da je Hrvatska premrežena raznim obavještajnim službama, da ima obavještajaca iz raznih zemalja, da oni prate njihov rad i u tom smislu i njihove kontakte".

Naglasio je da se "ni u jednom slučaju nije govorilo o diplomatskim predstavnicima" te da "nije bilo riječi ni o kakvom prisluškivanju novinara".

Dodao je kako "pretpostavlja da je ta prezentacija bila i u krugu onih koji se bave obavještajnim službama", te da "ne zna kakva je bila prezentacija kod premijera (Ive Sanadera), tako da ne može davati nikakvu izjavu o onome što je on (Sanader) rekao".

"Ja vam samo kažem da niti jednom rječju nije bilo spomenuto da je bilo tko prisluškivao bilo kojeg novinara", rekao je predsjednik Mesić.

Na ponovljeno novinarsko pitanje da komentira svoju (tadašnju) "izjavu da su tom prigodom bili prezentirani i video materijali o tim kontaktima", predsjednik Mesić je odgovorio da je (POA) "detektirala neke strane obavještajce koji su dolazili u kontakt ne samo s novinarima, nego i s našim ljudima".

"To je na toj prezentaciji rečeno, ali ni jedna riječ o bilo kakvim razgovorima, koje su oni imali da bi i mi mogli čuti o čemu su razgovarali, u tom smislu nije bilo riječi na prezentaciji (u Uredu Predsjednika)", rekao je Mesić.

Na pitanje novinara "jesu li video zapisi ipak mjera tajnog praćenja novinara", Mesić je rekao da je "druga stvar kako će to biti objašnjeno, jer se ne može zabraniti obavještajnoj službi da prati one ljude za koje je uvjerena da imaju obavještajni zadatak u Hrvatskoj. Normalno je da takve ljude služba mora pratiti ili bismo morali zabraniti obavještajne službe", rekao je.

Na upit novinara o mogućim novim zaduživanjima u inozemstvu Mesić je istaknuo kako je očito da hrvatska privreda ne trpi više daljnje zaduživanje te da moramo činiti "najveće napore da ponovno aktiviramo svoju proizvodnju i izvoz putem svoga kapitala, ali i angažiranjem stranog kapitala i strane tehnologije".

Dodao je da treba "motivirati proizvodnu, a demotivirati izvoz sirovina", kao što je primjerice drvo, te zakonskim propisima pomoći da se strancu, vlasniku kapitala, isplati u Hrvatskoj proizvoditi.

Mesić je rekao da "očito postoje lobiji koji se bogate na izvozu drvne mase".

Dodao je kakao je neprihvatljivo da u Hrvatskoj ima toliko puno neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, te da uvozimo hranu, umjesto da hranimo Europu i druge.

Ponovo se zauzeo i za otvaranje više "slobodnih zona".

"Važno je zaposliti ljude, a to možemo na otocima, u priobalju, na kontinentalnom dijelu, a posebno na onom dijelu koje je bilo zahvaćene ratom", rekao je Mesić i dodao kako je obišao slobodne zone u svijetu gdje su uspostavljene proizvodnje na najvišoj tehnološkoj razini.

"Ali mi moramo dati takav propis koji će motivirati dolazak u našu slobodnu zonu, da bi onaj koji proizvodi kod nas, bio konkurentan u svijetu", rekao je. Dodao kako se četiri godine bori za slobodne zone, i pokušava uvjeriti ljude da tu možemo napraviti veliki iskorak u zapošljavanju.

Predsjednik Mesić danas je na uobičajenom subotnjem okupljanju "Na kavi s Predsjednikom Republike" primio 47 osoba iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Nogometnu reprezentaciju Hrvatskog sabora, djelatnike Rafinerije Nafte Rijeka i Maziva Rijeka, te šestero građana iz Zagreba, Splita, Osijeka, Velike Gorice i Maruševca.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije