RAČAN U PONEDJELJAK I UTORAK U RADNOM POSJETU VELIKOJ BRITANIJIZAGREB, 28. rujna (Hina) - Hrvatski premijer Ivica Račan boravit će, na poziv britanskog premijera Tonya Blaira, 29. i 30. rujna u radnom posjetu Velikoj Britaniji, tijekom kojeg će s britanskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim i drugim temama s posebnim naglaskom na pitanje ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RH s EU koju je London odgodio zbog odnosa Zagreba i Haaga.L

Tijekom svog boravka u Velikoj Britaniji, predsjednik hrvatske Vlade razgovarat će s premijerom Tonyem Blairom, ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffreyem Hoonom i ministrom unutarnjih poslova Davidom Blunkettom. Očekuje se da će u središtu razgovora hrvatskog izaslanstva i britanskih dužnosnika biti odnosi Zagreba i Londona, približavanje Hrvatske EU-u i NATO-u, te glavne međunarodne teme poput pitanja Iraka.

U sklopu svog boravka u Londonu, Račan će razgovarati s gradonačelnikom poslovnog i financijskog središta Cityja Gavynom Arthurom Aldermanom te održati govor u organizaciji Chatham Housea, vodećeg britanskog vanjskopolitičkog foruma, na temu "Hrvatska na pragu članstva u EU".

Hrvatski premijer, koji je i predsjednik SDP-a, sudjelovat će i na Konferenciji britanske Laburističke stranke u Bournemouthu. Račan je na konferencijama britanske Laburističke stranke sudjelovao 1999. i 2000. godine kada se i obratio sudionicima Konferencije.

Račanov posjet Velikoj Britaniji bit će prilika za procjenu suradnje između Zagreba i Londona, koju obje strane ocjenjuju dobrom na brojnim poljima. Velika Britanija, ističu britanski izvori, podržava daljnje širenje Europske unije i NATO-a te u potpunosti podržava hrvatsku težnju da se priključi euro-atlantskim integracijama. Jedan od kriterija koje Hrvatska mora ispuniti na putu prema svom cilju, smatra London, je puna suradnja s Haškim sudom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog ocjene da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s ICTY-em, Velika Britanija dosada nije ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i EU-a. SSP je dosad ratificiralo 9 zemalja EU-a (Njemačka, Danska, Irska, Austrija, Španjolska, Nizozemska, Francuska, Švedska i Portugal), u procesu je ratifikacija u Belgiji i Italiji, dok Finska, zbog tehničkih problema još nije započela proces ratifikacije SSP-a. Velika Britanija i Nizozemska taj su proces prekinule zbog toga što nisu zadovoljne suradnjom Zagreba i Haaga.

Britanski službeni izvori navode da odluka o odgodi ratifikacije SSP-a nije "britanska opsesija" već samo traženje da Hrvatska ispuni svoje međunarodne obveze i da poštuje međunarodne zakone.

Ako glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u svom godišnjem izvješću, koje će u listopadu podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a, kaže da je zadovoljna suradnjom Hrvatske i ICTY-a, Velika Britanija nastavit će s ratifikacijom SSP-a. Procedura ratifikacije SSP traje oko tri mjeseca, dodaju britanski izvori.

Hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica nedavno je kazao da odbijanje Velike Britanije i Nizozemske da ratificiraju SSP ne predstavlja formalno-pravnu zapreku Hrvatskoj za status kandidata za ulazak u EU, ističući primjere Slovenije i Estonije koje su status kandidata dobile prije nego što su sve zemlje EU-a ratificirale njihove "europske dokumente".

(Hina) nab ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara