Radio Split obilježava 50 godina postojanja

HRVATSKI radio Radio Split prigodnim programom danas slavi 50 godina svog postojanja.

Veliku obljetnicu djelatnicima Radio Splita čestitao je i predsjednik države Stjepan Mesić koji se uključio se u eter riječima da mu je drago što su "proteklih 50 godina obavili svoj posao kako se od novinara i traži". "Ne možemo od nikoga tražiti i bezgrješnost, uvijek je bilo i nešto što se moglo i drugačije uraditi, ali je važno izvlačiti pouke jer je to tako u javnom poslu", kazao je predsjednik Mesić.

I premijer Ivo Sanader javio se izravno u program čestitavši Radio Splitu na velikoj obljetnici.

Poruku s čestitkom uputio je i splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Riječi "Ovdje Radio Zagreb - studio Split" izrečene su prvi put 27. srpnja 1954. godine kada je u splitskom studiju u Vili Ruža na Mejama bilo samo šest zaposlenih.

Početkom 60-ih Radio Split se osamostaljuje, ali se 1966. ponovo udružuje s Radio Zagrebom jer ondašnja općina Split nije mogla financirati rad postaje. Godine 1980. Radio Split se useljava u novu zgradu na Mažuranićevom šetalištu što je početak njegova uzleta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednica Radio Splita Vedrana Dedić posebno ističe kako je Radio Split, otvarajući širom vrata demokratskoj riječi i dotadašnjim disidentima, odigrao važnu ulogu u demokratskim promjenama. U vrijeme osamostaljenja Hrvatske, kada se i RTV Zagreb preimenuje u HRT, i splitska Radio postaja dobila je novo ime Hrvatski radio - Radio postaja Split.

Od lipnja 2000. Radio Split emitira u cijelosti vlastiti program. Polovicom 90-ih u Splitu počinje s radom niz lokalnih privatnih radio-postaja tako da Radio Split više nije bio jedini, već je dobio jaku konkurenciju. Dedić kaže da je program Radio Splita među najslušanijima jer doseže 40 posto ukupnog slušateljstva, te je, tvrdi, danas najslušaniji regionalni program u Hrvatskoj.

Radio Split danas zapošljava 28 djelatnika uz vrlo razgranatu mrežu honorarnih suradnika u Splitu i po cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trećinu prihoda ostvaruje vlastitim marketingom.

Pred mikrofonom Radio Splita, kaže Vedrana Dedić, posao su ispekla vodeća imena hrvatskog novinarstva, od Marinka Bojića do brojnih drugih - Zvonka Letice, Davorina Rudolfa, Miljenka Smoje, Joška Kulušića, Frane Jurića, Tončija P. Marovića. Glazbeni urednici na Radio Splitu bili su istaknuti skladatelji kakav je Vinko Lesić, Zdenko Runjić, Joško Koludrović.

Urednica Vedrana Dedić kaže kako se Radio Split čuje po cijeloj Dalmaciji i dijelu Hercegovine, a program u cijelosti prenose Radio Kupres i Radio Vareš, dok se preko Interneta čuje po cijelom svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara