RASOLOM PROTIV MAMURLUKA - DA ILI NE?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Je li rasol od kiselog kupusa pravi lijek protiv mamurluka koji slijedi nakon opijanja ili je to još jedna tradicionalna iluzija kakvim podliježu svi, pa i naš narod?L
Nema naroda koji ne bi s vremena na vrijeme zavirio u čašicu. Naravno, svi narodi imaju i svoje "lijekove" za uklanjanje neugodnih posljedica kakve slijede nakon opijanja. Zašto, uopće, mamurluk? Kad posegnemo za čašicom, trebamo znati da alkohol za oko dva sata dospijeva u krv, te konačno u jetru. Kako je najveći dio alkohola, etilni alkohol, kojega jetra prerađuje najprije u otrovni spoj od kojega "puca glava", pilcu jer mučno, zuji mu u ušima, stenje, kune se da mu je jučerašnje pijanstvo zadnje u životu... Sve su to znaci trovanja alkoholom, objašnjava dr. Vera Duić-Pribičević u 'Gospodarskom listu'. No kad se tako nešto ipak dogodi - što učiniti?
Ponajprije, treba se riješiti nesnosne žeđi, a najbolji je biljni čaj zaslađen medom i nadopunjen limunovim sokom. Dobar je i sok od rajčice ili naranče. A rasol? Zdravima će pomoći da se vrate u "normalu", ali se "tlakašima", srčanim i bubrežnim bolesnicima - ne preporučuje! Preporučuje se ležanje, odnosno, mirovanje, čaj, sokovi i mineralna voda. I voće, puno voća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, umjerenost u svemu, pa i u uživanju opojnih pića, prava je umjetnost života. Pijte punog trbuha, pazite što pijete i budite umjereni, jer i naš priznati enolog Ljubljanović kaže: "Najteže je jučerašnje pijanstvo!"
(Hina)
Nema naroda koji ne bi s vremena na vrijeme zavirio u čašicu. Naravno, svi narodi imaju i svoje "lijekove" za uklanjanje neugodnih posljedica kakve slijede nakon opijanja. Zašto, uopće, mamurluk? Kad posegnemo za čašicom, trebamo znati da alkohol za oko dva sata dospijeva u krv, te konačno u jetru. Kako je najveći dio alkohola, etilni alkohol, kojega jetra prerađuje najprije u otrovni spoj od kojega "puca glava", pilcu jer mučno, zuji mu u ušima, stenje, kune se da mu je jučerašnje pijanstvo zadnje u životu... Sve su to znaci trovanja alkoholom, objašnjava dr. Vera Duić-Pribičević u 'Gospodarskom listu'. No kad se tako nešto ipak dogodi - što učiniti?
Ponajprije, treba se riješiti nesnosne žeđi, a najbolji je biljni čaj zaslađen medom i nadopunjen limunovim sokom. Dobar je i sok od rajčice ili naranče. A rasol? Zdravima će pomoći da se vrate u "normalu", ali se "tlakašima", srčanim i bubrežnim bolesnicima - ne preporučuje! Preporučuje se ležanje, odnosno, mirovanje, čaj, sokovi i mineralna voda. I voće, puno voća.
(Hina)
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati