54.198.134.127 US
 

Rasprodana cijela naklada Novakove "Povijesti hrvatske književnosti"

Piše:
subota, 8.11.2003. 08:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Rasprodana je cijela naklada "Povijesti hrvatske književnosti" Slobodana Prosperova Novaka, koju je krajem srpnja tiskao zagrebački nakladnik "Golden marketing" i koja je izazvala različite reakcije stručnjaka. L

"Nikad nam se nije dogodilo da smo nakladu jedne knjige, kako što je to slučaj s Novakovom 'Povijesti hrvatske književnosti od Baščanske ploče do danas', prodali u samo tri mjeseca", izjavio je direktor "Golden marketinga" Franjo Maletić.

"Interes za knjigu bio je velik i kad je riječ o institucijama i pojedincima", rekao je, dodajući da je u pripremi drugo prošireno i dopunjeno izdanje koje se u prodaji može očekivati do kraja godine.

Časopis za književnost "Književna republika" kanio je poseban tematski broj posvetiti Novakovoj "Povijesti hrvatske književnosti", ali se od toga odustalo, izjavio je glavni i odgovorni urednik Velimir Visković, dodajući da će u idućim brojevima časopis donijeti dvije recenzije te knjige.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U jednom dnevnom i tjednom listu objavljeni su, netom što se knjiga pojavila, opširni razgovori s autorom najnovije povijesti hrvatske književnosti, a zatim u ostalom tisku osvrti i kritike.

Posebno kritičan prema Novakovoj "Povijesti hrvatske književnosti" bio je Predrag Matvejević, koji je, među ostalim, u rujanskom broju jednog tjednika ustvrdio kako ga je Novak u svojoj "Povijesti" pokušao "politički diskvalificirati".

"Povijest hrvatske književnosti" (723 str.) Slobodana Prosperova Novaka podijeljena je u četiri cjeline - srednji vijek, rano novovjekovlje, novovjekovlje i suvremenici.

Autor, povjesničar hrvatske književnosti, komparatist i teatrolog, koji predaje južnoslavensku filologiju na američkom Sveučilištu Yale, zapisao je u tekstu "Na početku", uz ino, kako je originalnost knjige "u raspodjeli obuhvaćene građe i načinu na koji je ona uspostavljena u cjelini".

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije