REMBRANDT I FURUYA U BEČKOJ ALBERTINI

Velika retrospektivna izložba Rembrandtovih djela otvorit će se večeras u bečkoj Albertini.

Izloženo je 30 ulja na platnu, najznačajnija grafička djela, 80 crteža i 70 bakroreza Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606.-1669.).

"Izložba predstavlja sveobuhvatni pregled univerzalnog stvaralaštva tog najznačajnijeg i najutjecajnijeg nizozemskog umjetnika 17. stoljeća", rekao je na konferenciji za novinstvo direktor bečke Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

Dodao je da izložba na jedinstven način daje uvid u "kreativnost Rembrandtova genija - njegovo fascinantno majstorstvo u različitim tehnikama i medijima, a istodobno prikazuje i različitost tematskog spektra njegovih majstorskih djela".

Izložba je koncipirana po tematskim cjelinama unutar kojih se može studirati zajednička Rembrandtova svojstvenost i povezanost između pojedinih tehnika i medija.

Prikazani su autoportreti Rembrandta kao mladića, ali i u poznim godinama, studije figura, aktovi, portreti, mitološke i religiozne teme, životinje, kao i krajolici iz svih razdoblja njegova umjetničkog stvaralaštva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uljima na platnu su i glavna djela kao "Flora" iz Londona; "Kameni most" iz Amsterdama, "Sofonizba" iz Madrida, njegovi autoportreti iz Muenchena i Beča. Također su prikazani briljantni crteži "Ležeći lav" iz Pariza ili "Ležeći akt" iz Amsterdama te brojni crteži krajolika ispunjeni ozračjem svjetla i zraka.

Uz posuđena djela iz najznačajnijih svjetskih zbirki, izloženi su i crteži i bakrorezi iz fundusa bečke Albertine - koja je jedna od najvećih zbirki grafika u svijetu.

Rembrandtova izložba otvorena je do 27. lipnja.

U Albertini će se večeras otvoriti i izložba fotografija japanskog fotografa Seiichija Furuye, koji se u posljednjih 25 godina bavio mnogim europskim temama kao npr. Željeznom zavjesom ili Berlinskim zidom, koje su odavno postale povijest. Furuyina izložba otvorena je do 29. kolovoza.

(Hina) xspđ ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara