54.196.47.145 US
 

Reporteri bez granica: Veliki pad slobode medija u Hrvatskoj

Piše:
ponedjeljak, 20.10.2003. 15:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MEĐUNARODNA organizacija Reporteri bez granica objavila je u ponedjeljak izvješće o slobodi medija u svijetu u kojem je Hrvatska svrstana na 69. mjesto, mnogo lošije nego prošle godine.

U drugom takvom izvješću Reportera bez granica, Hrvatska u regiji po slobodi medija stoji bolje samo od državne zajednice Srbije i Crne Gore svrstane na 85. mjesto.

Niže je rangirana i od Albanije (34), Bosne i Hercegovine (37) i Makedonije (51), kao i od Slovenije, visoko pozicionirane na 20. mjestu.

Dok je prošle godine Hrvatska po slobodi medija bila na 33. mjestu, ove godine svoje 69. mjesto dijeli s Tanzanijom. U izvješću se ne navode razlozi drastičnog pada Hrvatske ljestvici.

Popis je ove godine obuhvatio 166 zemalja, a sastavljen je na temelju odgovora na niz pitanja o kršenju slobode medija postavljenih novinarima, istraživačima, pravnicima i aktivistima za ljudska prava.

Prvo mjesto, kao i prošle godine, dijele Finska, Island, Nizozemska i Norveška, a posljednje, 166., zauzela je Sjeverna Koreja.

Najgora situacija sa slobodom medija, kao i prošle godine, vlada u Aziji, gdje se osam zemalja svrstalo među deset najgorih - Sjeverna Koreja, Burma, Laos, Kina, Iran, Vijetnam, Turkmenistan i Butan. Neovisni mediji u tim zemljama uopće ne postoje ili im vlasti neprestano onemogućavaju rad.

Pretposljednje mjesto zauzela je Kuba, gdje je u proljeće ove godine 26 neovisnih novinara zbog svojeg rada osuđeno na 14 do 27 godina zatvora.

Najgora situacija u Africi utvrđena je u Eritreji (162), a zbog sukoba se pogoršala situacija u Obali Bjelokosti i Liberiji.

Kao i 2002., popis pokazuje da ne postoji povezanost slobode medija s gospodarskim razvojem zemlje. Među prvih 50 zemalja nalaze se neke od najsiromašnijih zemalja svijeta, poput Benina (29), Istočnog Timora (30) i Madagaskara (46). Pedeset zemalja koje najmanje drže do slobode medija uključuju pak bogate zemlje kao što su Bahrein (117) i Singapur (144).

Popis u slučaju Sjedinjenih Država i Izraela pravi razliku između situacije u zemlji i ponašanja u inozemstvu.

Sjedinjene Države svrstane su tako na 31. mjesto kada se radi o poštivanju slobode medija na njihovu teritoriju, dok su zbog odgovornosti za pogibiju nekoliko novinara u Iraku svrstane na 135. mjesto.

Izrael je pak na 44. mjestu po situaciji unutar svojih granica, dok je zbog ponašanja svoje vojske na okupiranim palestinskim teritorijima na 146. mjestu.

Zemlje Europske unije dobro su ocijenjene, izuzevši Italiju i Španjolsku.

Italija (53) je, kao i prošle godine, najgora od svih zemalja članica EU. Reporteri bez granica upozoravaju na još uvijek neriješen sukob interesa Silvija Berlusconija kao premijera i vlasnika medijskog carstva.

Španjolska svoje relativno loše 42. mjesto duguje poteškoćama s kojima se susreću novinari u Baskiji, a Francuska je na 26. mjestu zbog zastarjelog zakona o kleveti, osporavanja prava na zaštitu izvora i učestalog pritvaranja novinara.

Od deset zemalja budućih članica EU najbolje je plasirana Latvija (11). Slijede je Češka Republika, Estonija i Slovačka na 12. mjestu. Litva je na 17. mjestu, Slovenija na 20., Mađarska na 21., a Poljska na 33. mjestu, dok je najlošije plasiran Cipar (83).

Reporteri bez granica su zemlje službene kandidate za članstvo u Uniji - Bugarsku, Rumunjsku i Tursku svrstali na 34., 59. i 115. mjesto. S tim da Bugarska svoju 34. poziciju dijeli s Albanijom.

Rat u Iraku imao je velik utjecaj na ograničavanje slobode medija u arapskim državama. Najbolje stoji Kuvajt (102), koji je na čelnoj poziciji u arapskom svijetu zamijenio Libanon (106). Saudijska Arabija (156), Sirija (155), Libija (153) i Oman (152) slobodu medija ograničavaju na sve moguće načine, navodi se u izvješću.

Situacija je i dalje zabrinjavajuća u Rusiji (148), Ukrajini (132) i Bjelorusiji (151). Neovisni mediji u Rusiji postoje, ali i jaka cenzura svega što se odnosi na rat u Čečeniji. Zbog ubojstava i otmica novinara Rusija je za tu profesiju i dalje jedno od najopasnijih mjesta na svijetu.

Sloboda medija u središnjoj Aziji gotovo i ne postoji. Osim državnom nasilju, novinari su u nekim zemljama izloženi i nasilju političkih stranaka, mafije i gerilaca (Bangladeš, Kolumbija, Filipini) ili se, kao u slučaju Nepala, znaju naći u vatri snaga sigurnosti i pobunjenika.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije