54.196.110.222 US
 

RH i BiH sklopile dva međudržavna sporazuma

Piše:
srijeda, 21.7.2004. 15:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTAR poljoprivrede RH Petar Čobanković i ministar vanjske trgovine BH Dragan Doko u srijedu su u Sarajevu potpisali Ugovor o međudržavnoj veterinarskoj suradnji, te Ugovor o zajedničkom financiranju održavanja pogona regionalnog odvodnog sustava Komarna-Neum-Mljetski kanal.

Dvojica su ministara izjavila kako su ova dva sporazuma iznimno važna za unapređenje odnosa između BH i RH. Ministar Čobanković je istaknuo kako su potpisani sporazumi dio politike razvoja partnerskih odnosa s BiH koju će RH, kako je naglasio, nastaviti i ubuduće. Ministar Čobanković je istaknuo važnost sporazuma o veterinarskoj suradnji rekavši da se njime stvaraju pretpostavke za nesmetani izvoz proizvoda iz RH u BiH, te iz BiH u RH.

"RH ne želi neograničeno povećavati svoj izvoz u BiH i želi uvažiti poteškoće s kojim se susreću poljoprivrednici iz BH. Želimo ukloniti umjetne barijere koje su spriječavale razmjenu roba" rekao je Čobanković. Pritom je objasnio kako se smanjuje nepovoljna bilanca BiH u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s RH. U prvih pet mjeseci ove godine po Čobankovićevim riječima, ta je razmjena bila 6:1 u korist Hrvatske, prošle godine taj odnos je bio 9:1 a 2000. godine 20:1 u korist Hrvatske.

Bosanskohercegovački ministar Doko je rekao kako je sporazum o zajedničkom financiranju održavanja pogona odvodnog sustava Komarna-Neum-Mljetski kanal regionalne naravi. "Bosna i Hercegovina će taj projekat financirati sa 70 posto, a RH sa 30 posto" rekao je Doko. On je objasnio kako će se ovim projektom osigurati odvodnja otpadnih voda iz naselja Komarne, Duboke, Kleke, Neuma, odnosno malostonskog zaljeva bez štetnih utjecaja na kakvoću vode.

Bosanskohercegovački ministar Doko je za Sporazum o veterinarskoj suradnji rekao da se njime otvaraju nove mogućnosti za proširenje trgovinske suradnje između BiH i RH, s obizrom na to da prije sklapanja ovog Sporazuma BiH nije imala pristup tržištu RH.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije