54.196.215.69 US
 

RIBARI ZA PRIMJENU ZAŠTIĆENOG POJASA I NA ZEMLJE EUROPSKE UNIJE

Piše:
subota, 25.9.2004. 13:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Deveti susret ribara Hrvatske obrtničke komore, na kojemu je oko 150 ribara i predstavnika mjerodavnih ministarstava i ustanova raspravljalo o hrvatskome ribarstvu, završio je danas u Rabu prihvaćanjem zaključaka Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo pri HOKu, koje će dostaviti Vladi.

Ribari od Vlade i Hrvatskoga sabora zahtijevaju da u roku od šest mjeseci dovrše pregovore o zaštićenome ekološko-ribolovnom pojasu na hrvatskome Jadranu, te da se Odluka o primjeni tog pojasa primijeni i na zemlje članice Europske unije koje su zasad iz nje izuzete.

Vlada je pozvana i da ustraje na uspostavi pune suverenosti u Savudrijskoj vali i u ribolovnome moru Hrvatske, te da utvrdi cijenu plave nafte, koja bi bila najviše tri kune za litru, a od Hrvatskoga registra brodova zatraženo je da se pojednostavi kontrola i uvede povoljniji tarifni sustav za ribarske brodove.

Vlada bi trebala prihvatiti prijedlog ribara o modelu financiranja izgradnje i rekonstrukcije ribarskih brodova po uzoru na talijanski model financiranja takvih projekata, istaknuli su ribari okupljeni u HOK-u.

Po njima, ulagač bi trebao osigurati deset posto novca za izgradnju broda, Vlada 30 posto, a 60 posto bilo bi osigurano zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Predlažu da kamate na zajam iznose dva posto, rok otplate 10 godina, a kao jamstvo predlažu hipoteku na izgrađeni brod.

Ceh ribara poslat će Vladi svoje prijedloge o zakonu o morskome ribarstvu te se obavezao da će do kraja godine izraditi svoj prijedlog Pravilnika o gospodarskome ribolovu na moru, uvažavajući pritom regionalne posebnosti, te ga poslati mjerodavnome ministarstvu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ribari traže da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva do kraja godine, u skladu s Nacionalnim programom povećanja proizvodnje i potrošnje ribe u Hrvatskoj, donese propise o veletržnicama ribe.

Uzgajivačima riba i školjaka koji više nemaju valjane koncesije trebalo bi, na osnovi odredaba novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, omogućiti da se koriste stečenim pravima na poticaje dok se ne završi postupak koncesioniranja, smatraju ribari. Osim toga, koncesionarima u uzgoju ribe i školjaka potrebno je uskladiti koncesijske naknade u skladu s Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru bez javnog natječaja.

Ribari zahtijevaju da se i dalje prate obnovljiva bogatstva Jadranskog mora te djelovanje ribolovnog alata na stanje tih bogatstava.

Deseti susret ribara održat će se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krajem listopada, a na kraju susreta prihvaćeno je da se Vladi predloži da istodobno održi tematsku sjednicu o morskome ribarstvu u Hrvatskoj.

(Hina) xhšup ymc

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije