Rim: Berlusconi povećava poreze

TALIJANSKA vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija usvojila je mjere za poravnanje državnog proračuna, koje uključuju i veće poreze, i na tom pitanju tražit će u Zastupničkom domu glasovanje o povjerenju.

Berlusconi koji je obećavao smanjenje poreza zapravo povećava poreze na vikendice, zemljište i drugo kako bi mogao pokriti deficit u državnom proračunu. Smanjenje deficita je početkom srpnja zatražio Bruxelles kako ne bi opomenuo Italiju zbog prekoračenja granice od 3 posto između deficita i nacionalnog bruto proizvoda. Tada je Berlusconi još u svojstvu privremenog ministra gospodarstva preuzeo obvezu poravnanja državnog računa za oko 7,5 milijardi eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vladinim mjerama se neće glasovati u Zastupničkom domu, jer se stranke vladine koalicije pribojavaju da bi mogle doživjeti poraz. Stoga je odlučeno da se zatraži glasovanje o povjerenju vladi na cjelokupnom paketu mjera. Zastupnicu stranaka vladine koalicije su tako obvezni glasovati za vladu, ako ne žele njezin pad.

Amandmani koje je donijela vlada na vlastiti zakon o rebalansu državnog proračuna predviđaju povećanje poreza kako bi se smanjili rezovi ministarstvima. S prihvaćenim promjenama povećavaju se svi porezi, osim na stan i na dohodak po osobi, a to će državnom proračunu donijeti dodatnih 530 milijuna eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara