RIM: VLADA ĆE ISPUNITI OBVEZE PREMA IZBJEGLICAMA

Talijanski izbjeglice koji su napustili svoju imovinu poslije Drugog svjetskog rata na prostoru današnje Hrvatske dobivaju za nju nadoknadu iz blagajne talijanske države, doduše nezadovoljavajućom brzinom, pa je io tome bilo riječi u utorak u parlamentarnoj raspravi u povodu ratifikacije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i zemalja članica Europske unije. L

Uz zakon o ratifikaciji SSP-a, parlament je donio i nekoliko provedbenih zakona i odluka.

Prihvaćen je i amandman na zakon iz 2001. godine kojim se predviđa priznanje prava na obeštećenje, po posebnoj tablici i uz odgovarajuću kamatu, vlasnicima dobara koja su prepuštena bivšoj Jugoslaviji, a sada se nalaze u Sloveniji i Hrvatskoj.

Talijanski državni proračun, za razdoblje 2004. do 2006. odredio je 4 milijuna eura za zaostatke u isplati odštete talijanskim izbjeglicama iz Istre, Rijeke i Dalmacije, jer prijašnji zakon o tome nije izdvajao dovoljna sredstva. Zakon o povećanju naknade ponovno je "ispravljen" 2003. u Senatu prigodom ratifikacije SSP-a, pa je došao i na dnevni red Zastupničkog doma u istoj prigodi.

Predsjednik Saveza udruga talijanskih izbjeglica Guido Brazzoduro je 27. lipnja ove godine u listu "Il Piccolo" izjavio kako talijanska vlada usporava ritam isplate odšteta unatoč obećanjima da će sve biti u redu. Ako bi se nastavilo sadašnjim tempom od po sto isplaćenih zahtjeva na mjesec, onda bi za isplatu svih zahtjeva bilo potrebno još osam godina, rekao je Brazzoduro i dodao da to znači kako bi tek za osam godina talijanski izbjeglice bili obeštećeni za imovinu koju su napustili 1945. godine.

Amandmanom prihvaćenim u utorak, traži se od vlade da ubrza plaćanje odšteta talijanskim izbjeglicama i da donese potrebne mjere kako bi se "u sljedećih 12 mjeseci isplatila sva obeštećenja na ispravno ispunjene zahtjeve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik vlade Mario Baccini je najavio da će se ujesen sastati hrvatsko-talijansko povjerenstvo koje treba još razmotriti neka pitanja o nekretninama talijanskih izbjeglica.

Hrvatska još treba isplatiti Italiji, po ranijim sporazumima, oko 35 milijuna dolara odštete za imovinu koju su Talijani napustili u bivšoj "zoni B", onoj između slovenske granice i Bujštine.

Mješovito povjerenstvo bi trebalo utvrditi postoje li slučajevi koji ne potpadaju pod međunarodne ugovore i kojima bi se moglo pitanje povrata imovine riješiti prema hrvatskom zakonu o denacionalizaciji.

Problem plaćanja odštete talijanskim izbjeglicama, koji se povlači više od pola stoljeća, rješavat će se na više načina: odštetu će talijanskim izbjeglicama platiti talijanska vlada, Hrvatska će platiti dug po toj osnovi talijanskoj državi, a po nekim očekivanjima u Italiji, neke bi izbjeglice mogle doći do svoje imovine ili do naknade za nju po hrvatskom zakonu o denacionalizaciji.(Hina)xstom ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara