Rojs: Neka donesu presudu, da znam za što sam kriv i neka me zatvore

Rojs: Neka donesu presudu, da znam za što sam kriv i neka me zatvore
ODBOR za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora odbacio je danas prijedlog predsjednika Ante Đapića da se od ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova zatraži informacija o tome je li generalu Ljubi Ćesiću Rojsu zabranjen ulazak u zemlje članice EU i ako jest, koji su razlozi takve zabrane.

Đapić je donošenje tog zaključka predložio nakon rasprave o predstavci u kojoj je Ćesić ustvrdio da se zabranom ulaska u EU krše njegova ljudska prava.

Za zaključak su glasovali oporbeni, a protiv su bili članovi Odbora iz HDZ-a.

HDZ-ovci su ocijenili da se Ćesićeva predstavka nije trebala naći na dnevnom redu sjednice Odbora, jer, kako su upozorili, Ćesić nije podastro dokaze da je željenu informaciju i službeno zatražio od nadležnih institucija.

"Preostaje nam jedino vjerovati da je gospodin Rojs usmeno zatražio prijam u nadležnim institucijama", kazao je HDZ-ovac Ivan Drmić, koji je današnju raspravu o Ćesićevoj predstavci doživio kao "pokušaj da se Odbor iskoristi za političku i medijsku promociju".

"Kako vi, kolega, možete to znati, kad ste na sjednici Odbora tek drugi put", uzvratio mu je Đapić, ističući kako je Odbor i do sada raspravljao o predstavkama s nepotpunom dokumentacijom, pa čak i o nekima koje su se na kraju pokazale lažnima.

Oporbeni članovi Odbora ustrajali su na stavu da bi Ministarstvo vanjskih poslova moralo zatražiti pojašnjenje izjave visokog povjerenika za BiH Paddya Ashdowna da je petorici Hrvata zabranjen ulazak u EU.

Podsjetili su da je riječ o osobama koje su nekada bile visoko pozicionirane, a da je, u Ćesićevom slučaju, riječ o višestruko odlikovanom generalu HV-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno su osudili "neodgovornost MUP-a i MVP-a", čiji se predstavnici nisu pojavili na današnjoj sjednici.

"Ne protivim se tome da se na meni testira ulazak u EU i pravna država, ali neka već jednom donesu presudu, da znam za što sam kriv i neka me zatvore", kazao je sam Ćesić.

Upozorio je da, iako general u djelatnom sastavu HV-a, nakon prestanka mandata saborskog zastupnika, još uvijek nije raspoređen na nikakvu dužnost.

"Svo to vrijeme uredno dobivam plaću od 14,5 tisuća kuna, čega me je sram, jer zapravo ne radim", rekao je Ćesić, pozivajući ministra obrane neka ga, ako ne može raditi, umirovi ili otpusti.

S tim se složio i SDP-ovac Miroslav Korenika, pitajući "čemu onda priče o racionalizaciji u MORH-u".

Nezadovoljan činjenicom da su vladajući odbacili njegov prijedlog zaključka, Đapić je najavio da će kao predsjednik Odbora, uputiti pismo predsjednicima Vlade i Sabora Ivi Sanaderu i Vladimiru Šeksu, u kojem će prosvjedovati zbog nedolaska predstavnika ministarstava na sjednicu, što je, kaže, nezapamćeno u 12-godišnjem radu Odbora.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara