Rončević se u Afganistanu sastao s pripadnicima hrvatskog kontingenta

HRVATSKI ministar obrane Berislav Rončević sastao se u srijedu u Kabulu s pripadnicima hrvatskog kontingenta vojne policije koji se nalaze u sastavu međunarodnih mirovnih snaga ISAF-a u Afganistanu.

"Došao sam u prijateljski posjet Afganistanu i tako se ovdje osjećam", poručio je vojnicima Rončević. On je rano ujutro u srijedu doputovao u višednevni posjet hrvatskom vojnicima, koji su raspoređeni afganistanskom glavnom gradu Kabulu pod zapovjedništvom NATO-a.

Pripadnicima hrvatskog kontingenta, njih 50 od kojih su tri žene, ministar je prenio pozdrave hrvatske Vlade kao i prigodne poklone, dresove hrvatske nogometne reprezentacije.

Također ih je u neformalnom razgovoru upoznao sa svim novostima u radu MORH-a, posebice o novom preustroju hrvatskih oružanih snaga, te je odgovarao na njihova pitanja.

Hrvatski vojni policajci nalaze se u kampu međunarodne multinacionalne brigade ISAF-a "Warehouse", unutar kojeg imaju svoj zasebni, hrvatski kamp, koji je uspostavljen prošle godine kad je prvi hrvatski kontingent doputovao u Kabul.

Sada je u misiji ISAF-a treći kontingent VP-a. Unutar tog kampa u kojem Njemačka ima najviše vojnika, živi i radi oko dvije tisuće vojnika iz 15-tak zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampu "Warehouse", koji je jedan od nekoliko vojnih kampova ISAF-a, radi više trgovina, mjenjačnica, te kafea, a čak je i jedan Riječanin nedavno otvorio pizzeriju.

Važeća valuta plaćanja je euro, a u samom gradu Kabulu plaća se dolarima ili lokalnom valutom afganijem.

U hrvatskom kampu zaposlen je kao pomoćni radnik i jedan Afganistanac, Salim Mohamad, koji je već naučio i nekoliko hrvatskih riječi.

Naši vojni policajci redovito preko satelita prate hrvatske radio i televizijske programe.

U samom gradu Kabulu hrvatska vojna policija obavlja klasične vojno-policijske zadaće poput ophodnji ili nadzora, i to uvijek u društvu s vojnicima iz drugih država.

Prva dva voda dobila su brojne pozitivne ocjene za svoj rad, a i pripadnici trećeg poručuju da su se u potpunosti prilagodili novim okolnostima, te da posljednjih dana nisu bili izloženi većim opasnostima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara