Rop će o potezu Sabora razgovarati s Prodijem i Berlusconijem

Rop će o potezu Sabora razgovarati s Prodijem i Berlusconijem
SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova sinoć je uložilo "oštru prosvjednu notu" protiv odluke hrvatskog sabora o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranskom moru, a slovenski premijer Anton Rop mogao bi danas o tome razgovarati s predsjendikom Europske komisije Romanom Prodijem i predsjednikom talijanske vlade Silvijem Berlusconijem.

Kako je u subotu javila slovenska tiskovna agencija STA, Rop će se s Prodijem sastati pred početak međuvladine konferencije (IGC) o reformi Europske unije koja započinje u Rimu, a moguć je i njegov kratak susret sa Silvijem Berlusconijem tijekom svečanog ručka za šefove vlada 15 članica EU-a s njihovim kolegama iz 10 zemalja koje u svibnju iduće godine postaju novim članicama te europske integracije.

Slovenija je u sinoćnjoj noti ocijenila da je proglašenje proširene hrvatske jurisdikcije u Jadranu "u suprotnosti s europskim načinom koordiniranog dogovaranja i koordiniranog djelovanja i zaštite Sredozemlja", te da je Hrvatska tim činom "prejudicirala granicu na moru" između Slovenije i Hrvatske, te "posegla i u prostor u kojem suverenost i suverena prava ima Slovenija".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je također u priopćenju za javnost da su stajališta Slovenije "usklađena" sa stajalištima Europske komisije, Italije kao zemlje-predsjedateljice EU-om, te sa stajalištima "većine sredozemnih država".

Slovenski tisak u subotnjim izdanjima ocjenjuje kako je potez vlade premijera Račana bio "predizborno motiviran", te da će Hrvatska zbog njega doći u sukob s Europskom unijom.

"Hrvatski potez napravljen je u žurbi, ali i jednostrano te bez dogovora sa susjednim državama, a to će za Zagreb imati negativne posljedice", ocjena je koju u komentaru danas iznosi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", podsjećajući da je pitanje gospodarskog pojasa tako došlo dodatno na listu argumenata koji mogu zakočiti primanje Hrvatske u EU 2007. godine, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara