54.226.55.151 US
 

Rumsfeld kaže da SAD neće dopustiti novu tiraniju u Iraku

Piše:
petak, 25.4.2003. 23:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAKON što je diktatura Saddama Husseina nestala Pentagon je u petak upozorio da Sjedinjene Države neće dozovliti da nova iračka vlada postane drugi oblik tiranije.

"Glasnoj manjini koja traži da preobrazi Irak prema slici Irana to neće biti dopušteno", rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld na konferenciji za novinare. "Nećemo dopustiti da demokratsku transformaciju iračkog naroda otmu oni koji možda žele uspostaviti drugi oblik dikatature".

Rumsfeld je govorio o iranskoj teokraciji koju bi neki Iračani željeli uspostaviti. U bezvlašću koje je nastalo u Iraku padom režima Saddama Husseina irački suniti i šiiti imaju različite vizije Iraka. Neki šiiti, koji sa 60 posto čine većinu iračkog stanovništva, željeli bi islamsku teokraciju sličnu onoj u Iranu.

Pentagon je kazao kako bivši irački obavještajni dužnosnik Farouk Hijazi i zamjenik premijera Tariq Aziz, obojica u američkim uzama, mogu osigurati vrijedne informacije o djelima režima Saddama Husseina.

Rumsfeld je Aziza nazvao čovjekom od povjerenja Saddama Husseina i veoma visokim dužnosnikom režima.

Rumsfeld je kazao kako vladini odvjetnici još nisu odlučili hoće li itko od visokih iračkih dužnosnika koji su u rukama Amerikanaca biti kazneno gonjen. Nekima od njih bi moglo biti suđeno pred američkim, međunarodnim ili iračkim sudovima, o čemu će odlučiti predsjednik Bush.

Američki ministar obrane je kazao kako Amerikanci, bez obzira kako ih tretirali, kao ratne zarobljenike ili drugačije, iračke zatočenike neće slati u zatvor Guantanamo u kojem su talibani i pripadnici al Qaede.

Obrazlažući to Rumsfeld je ukazao kako Iračani neće ići u Guantanamo jer nisu dio globalne terorističke mreže.

Bushova vlada je, međutim, djelomice opravdala napad na Irak i optužujući režim za veze s terorističkim skupinama, uključujući i al Qaedu.

Načelnik Glavnog stožera američke vojske general Richard Myers je na istoj konferenciji za novinare opravdavao činjenicu da Sjedinjene Države u Guantanamu drže troje djece. On je rekao da bez obzira na dob oni predstavljaju opasnost.

"Neki su ubili. Neki su rekli da će opet ubiti", rekao je Myers. "Oni su možda malodobnici, ali nisu u timu za mališane. Oni su u timu za odrasle, a to je teroristički tim. A u Guantanamu su iz veoma dobrog razloga, radi naše sigurnosti, radi vaše sigurnosti".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch iz New Yorka zatražila je jučer da Sjedinjene Države ili optuže troje malodobnika za zločin i onda im osiguraju postupak za malodobnike ili ih puste na slobodu. Troje malodobnika imaju između 13 i 16 godina.

Rumsfeld je kazao da koalicijske snage u Iraku trenutno drže oko 7.000 ljudi, ali da namjeravaju osloboditi svakoga koji ne može pružiti informacije o oružju masovnog uništavanja, ili sudbini Saddama Husseina.

Sjedinjene Države u Iraku trenutno imaju oko 135.000 vojnika, a drugi članovi koalicije još 23.000, kazao je Rumsfeld. To je nešto više od 120.000 koliko su Sjedinjene Države imale tijekom rata. Razlog povećanju je potreba stabiliziranja Iraka.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije