Rupel: Hrvatska želi demonstrirati da je na jednom području jača od Slovenije

Rupel: Hrvatska želi demonstrirati da je na jednom području jača od Slovenije

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak navečer je u jednosatnoj emisiji slovenske televizije pojasnio stajališta svoje zemlje u odnosima s Hrvatskom, pri čemu je ponovio da se Slovenija protivi hrvatskoj namjeri proglašenja isključive ekonomske zone, te istaknuo da je parafirani sporazum o granici iz 2001. "za Sloveniju još uvijek aktualan".

Govoreći o razlozima zašto se Slovenija protivi mogućnosti da Hrvatska u Jadranskom moru proglasi isključivi ekonomski pojas, Rupel je rekao da u Europskoj uniji postoji "tihi dogovor" da se takve zone ne proglašavaju, da je takva hrvatska želja "neobična", te da bi u takvom slučaju Jadransko more ostalo bez međunarodnih voda. U tom bi slučaju, pojasnio je slovenski ministar vanjskih poslova, slovenski brodovi morali prolaziti kroz hrvatski ekonomski pojas, mogli bi biti zaustavljani što bi moglo izazivati incidente.

Na pitanje zašto Hrvatska inzistira na takvom pojasu Rupel je rekao da je to interesantno pitanje na koje je moguće više odgovora, no da mu se čini kako Hrvatska na taj način želi demonstrirati da je na jednom području jača od Slovenije.

Rupel je rekao kako je slovenski izlaz na otvoreno more neupitan, ne samo na osnovi sporazuma Drnovšek - Račan, nego da je riječ o naslijeđenom pravu iz bivše SFRJ koje je Slovenija stekla sukcesijom i da to pravo želi nastaviti uživati.

U vezi mogućih rješenja u Jadranskom moru, Rupel je rekao da će Slovenija i službeno predložiti da sve "jadranske države" postignu dogovor o Jadranskom moru kao "zajedničkoj ribolovnoj zoni" po uzoru na onaj koji imaju Slovenija i Hrvatska temeljem sporazuma o malograničnom prometu i suradnji.

Rupel je - sjećajući se "idealističkih vremena" u međusobnim odnosima dviju država - podsjetio da su Hrvatska i Slovenija prije proglašenja nezavisnosti donijele deklaracije kojima su međusobno zajamčile da njihov položaj nakon osamostaljenja neće biti slabiji nego ranije, čime je argumentirao kako Slovenija "i dalje" ima izlaz u međunarodne vode Jadranskog mora.

Rupel je - ponavljajući formulaciju iz svoje jučerašnje službene izjave u 12 točaka - rekao kako su Slovenija i on osobno "u mnogim situacijama" bili jedini advokat ulaska Hrvatske u Europsku uniju i NATO iako je pri tome bilo kritika "i u Sloveniji i u Europi".

"Nema sumnje da ćemo mi iduće godine kao punopravna članica EU i NATO suodlučivati o hrvatskoj budućnosti", dodao je Rupel. Pojasnio je kako je takvo ponašanje Slovenije bilo rezultat "fair playa", ali da bi ubuduće u tome mogla imati "manje entuzijazma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupel je potvrdio da je glavni slovenski interes zapravo u ostvarenju pozicija iz sporazuma o granici iz 2001. godine koji, kako je rekao, makar je imperfektan jer nije ratificiran, ima "međunarodnu težinu iako bi ga Hrvatska htjela zaboraviti".

Pojašnjavajući povlačenje slovenskog veleposlanika iz Zagreba u Ljubljanu, Rupel je rekao kako stvari ne treba dramatizirati jer je Slovenija na konzultacije svoje ambasadore zvala i ranije, radi boljega komuniciranja.

Ako bude dobre volje na obje strane, stvar koja se zadnjih dana razvila do te mjere mogla bi se smiriti, najavio je Rupel.

Rupel ne smatra odnose s Hrvatskom kriznim 

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je u utorak navečer na slovenskoj televiziji da, unatoč povlačenju slovenskog veleposlanika u Zagrebu Petera Bekeša na konzultacije u Ljubljanu, sadašnje odnose s Hrvatskom ne smatra kriznim.

"Ne treba pretjeravati u ocjenama. Naše države imaju normalne odnose, a ovo što se dogodilo može za nekoliko dana i proći uz dobru volju na obje strane", rekao je Rupel u sinoćnjoj emisiji "Aktualno" slovenske televizije, ponavljajući svoje ranije deklarirane stavove da Slovenija ima izlaz na otvoreno more koji je naslijedila od bivše Jugoslavije i da bi proglašenje ekonomskog pojasa od strane Hrvatske onemogućilo slovenskim brodovima da slobodno i bez kontrole plove Jadranom, pa bi moglo dolaziti do incidentnih situacija.

"Ako bi slovenska plovila išla preko hrvatskog pojasa, moglo bi se dogoditi da hrvatski patrolni brod ili policija zaustave naš brod. A čim dolazi do takvih situacija, može doći do incidenta", pojasnio je Rupel svoje protivljenje hrvatskim namjerama.

Kako u srijedu piše mariborski dnevnik "Večer", u utorak je na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti (na kojemu je ministar Rupel profesor sociologije), održano vijećanje kako riješiti sadašnju situaciju nastalu povlačenjem slovenskog veleposlanika iz Zagreba na konzultaije.

Slovenski prosvjed protiv izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Picule kojima odriče Sloveniji pravo na otvoreno more i važnost sporazuma Drnovšek - Račan bio je opravdan jer u međunarodnom se pravu smatra da je država koja ne reagira na potez druge države prešutno prihvatila taj potez, piše "Večer".

Međutim, ističe list, povlačenje Bekeša postalo je problemom u smislu kako ga vratiti da bi se uspostavila normalna diplomatska komunikacija nakon što je postalo jasno da se Picula zbog svojih izjava u "Slobodnoj Dalmaciji" neće ispričati, što bi inače za Sloveniju bilo idealno rješenje sadašnjeg zapleta, ocjenjuje mariborki dnevnik "Večer".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara