54.92.173.9 US
 

Sabor donio Zakon o primopredaji vlasti

Piše:
petak, 2.7.2004. 11:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova donio Zakon o postupku primopredaje vlasti kojim se utvrđuje krug državnih dužnosnika i drugih osoba imenovanih na dužnost čiji se mandati stavljaju na raspolaganje.

Zakonom se propisuje da Vlada na odlasku mora izraditi temeljito izvješće o stanju u pojedinim resorima i obvezama koje se prebacuju u mandat nove vlade.

Od dana raspisivanja izbora vlada ne smije donositi odluke o dužnosničkim imenovanjima - samo u iznimnim slučajevima radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih pravnih osoba, a tada bi imenovali vršitelje dužnosti.

Vlada u tom razdoblju ne smije ni sklapati ugovore o kapitalnim ulaganjima od značajnije vrijednosti, osim kada to zahtijevaju okolnosti, odnosno kada bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu ili je zaključivanje nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza. Ako bi se, izuzev navedenih iznimaka, ugovor ipak zaključio, proglasio bi se ništavnim.

Kod primopredaje vlasti svoje mandate na raspolaganje stavljaju tajnik vlade, njegov zamjenik, državni tajnici u ministarstvima, pomoćnici ministara, ravnatelji državnih upravnih organizacija, ravnatelji agencija i zavoda koje imenuje vlada, predstojnici vladinih ureda te glavni državni rizničar.

Mandate na raspolaganje moraju staviti i predsjednici i članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

Dužnosnik se po prestanku dužnosti ima pravo vratiti na posao kod poslodavca kod kojega je radio prije imenovanja na dužnost.

Sabor je većinom glasova u prvom čitanju podržao Vladin prijedlog zakona o zaštiti prava pacijenata, po kojemu se bolesnicima jamči pravo na suodlučivanje i na punu obaviještenost o zdravstvenom stanju, a ako pacijent smatra da to nije dovoljno mogao bi tražiti drugo mišljenje.

Predviđa i osnivanje povjerenstava koja bi nadzirala zaštitu bolesničkih prava - na državnoj i na lokalnoj razini.

U prvom su čitanju prihvaćene i predložene izmjene Zakona o zaštiti od požara.Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije