54.196.213.0 US
 

Sabor donio Zakon o vinu koje postaje prehrambeni proizvod

Piše:
četvrtak, 29.5.2003. 13:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABOR je većinom glasova donio Zakon o vinu koje je proglašeno prehrambenim proizvodom, te se dopušta oglašavanje vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, pa i onih stolnih.

Nije prihvaćen amandman HDZ-ova zastupnika Drage Krpine, koji se usprotivio tome da o uvjetima i načinu oglašavanja vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom odlučuje ministar poljoprivrede uz suglasnost Ministarstva zdravstva, bez mišljenja Sabora.

"Bojimo se da ovi Vladini manevri nisu u cilju borbe protiv alkoholizma, već pod utjecajem raznih interesnih skupina, posebno pivara i uvoznika vina, da se oglašavanje vina svede na najmanju moguću mjeru", rekao je Krpina obrazlažući svoj amandman.

Dodao je da je riječ o diskriminaciji domaćih vinara u korist pivara, koji kod oglašavanja nemaju nikakvih ograničenja, iako je, tvrdi Krpina, pivo veći čimbenik alkoholizma nego vino.

Većinom glasova nije prihvaćen ni amandman HSS-ovca Petra Žitnika, koji je tražio da se ne zabranjuje izrada vina od direktno-rodnih hibrida, barem za osobnu uporabu.

Riječ je o iznimno otpornim sortama grožđa, ali je izrada vina od tih sorti zabranjena u mnogim europskih zemljama jer takvo vino sadrži metilni alkohol.

Zamolivši zastupnike da prihvate njegov amandman, Žitnik je rekao da u Zagorju postoje brojna vinorodna područja koja zbog vlage i hladnoće ne dopuštaju uzgoj kvalitetnih sorti grožđa. Pošto nije prestao nagovarati zastupnike da podrže amandman, pa ni nakon zahtjeva predsjedavajućeg Zlatka Tomčića, izrečena mu je opomena.

"Tamo žive siromašni seljaci, a nije dokazano da to vino šteti zdravlju ako se pije u manjim količinama, što vrijedi i za sve ostale vrste vina", kazao je Žitnik.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić odgovorio je da Vlada nikakvim sankcijama neće zabraniti uzgoj, već promet takvih vrsta vina.

Sabor je prihvatio amandman Odbora za poljoprivredu, kojim se zadužuje Vlada da do 30. lipnja ove godine Saboru dostavi izvješće o stanju u poljoprivredu u prethodnoj godini, o kojemu bi Sabor trebao raspravljati prije ljetne stanke.

U tijeku je rasprava o amandmanima na Vladin konačni tekst zakona o zaštiti potrošača.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije