Sabor: Klubovi podržali izmjene ovršnog zakona

SABOR je u nastavku današnje sjednice raspravio konačni prijedlog izmjena Ovršnog zakona kojim se predviđa ubrzanje i povećanje učinkovitosti ovršnih postupaka te veća zaštita vjerovnika.

Predložene izmjene, uz više primjedbi, podržali su svi parlamentarni klubovi, a Klub HB-a usprotivio se njihovu donošenju po hitnom postupku, tražeći treće čitanje.

Predloženim izmjenama među ostalim se predviđa da zaplijenjene pokretnine, uz Financijsku agenciju, mogu prodavati i javne komisione prodavaonice na javnim dražbama. Na taj bi način kupci mogli dolaziti u prodavaonice i kupovati pokretnine, a da ne znaju čije su.

Predloženo je i da za odlučivanje o prijedlogu za ovrhu i za provedbu ovrhe na bankovnom računu ovršenika mjesno nadležan sud na čijem se području nalazi ovršenikovo sjedište, a ne više sud na području gdje je sjedište banke. Time bi se rasteretili zagrebački sudovi, jer banke uglavnom svoja sjedišta imaju u Zagrebu.

U cilju rasterećenja sudova predlaže se i da dio ovršnih postupaka mogu voditi javni bilježnici.

Kako bi se spriječilo neopravdano odugovlačenje ovršnih postupaka, predloženo je ograničavanje prava na žalbu i traženje odgode ovrhe na najnužniju mjeru tako što će se posebno provjeravati njihova osnovanost, a odgoda će se uvjetovati davanjem jamčevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubica Lalić (Klub HSLS-a) dala je punu podršku zakonskim izmjenama, ali i predložila uvođenje instituta nadzora nad sudskim izvršiteljima ovrhe, "kako se ne bi dogodilo da pljenidbom bezvrijednih stvari samo ispunjavaju normu".

Vilim Herman (Klub Libre) sumnjičav je prema prijedlogu da dio ovršnih postupaka vode javni bilježnici, smatrajući da oni još uvijek nemaju iskustvo i odgovarajuće pravne instrumente za tako komplicirane postupke.

Predložene izmjene pozdravio je i Đuro Njavro (Klub HIP-a), ali i upozorio da zakon, koji, kako kaže, uvodi beskompromisan način utjerivanja dugova, što bi se moglo jako nepovoljno odraziti na prezadužene hrvatske obitelji.

Iznio je podatak da su sredinom ove godine obitelji u Hrvatskoj kreditirane s ukupno 48,6 milijardi kuna, upozorivši da bi svaka veća promjena tečaja ili povećanje kamata moglo ugroziti njihovu egzistenciju.

Zato u ovršnom postupku treba naći rješenje koje će zaštititi financijski sektor, ali i građane, istaknuo je Njavro.

Na njegov istup reagirao je Ivan Šuker (Klub HDZ-a), naglasivši da nije problem u građanima, već u vlasnicima poduzeća "koji duguju državi na milijarde kuna, a i dalje im je dozvoljeno ukidati stara i otvarati nova poduzeća".

Zato nam je potreban beskompromisni Ovršni zakon kako bi vjerovnik bio više zaštićen nego dužnik, kako je bilo do sada, rekao je Šuker.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara