54.82.97.27 US
 

Sabor: Niz primjedbi oporbe na predloženi Zakon o elektroničkim medijima

Piše:
srijeda, 28.5.2003. 20:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKI oporbeni klubovi u današnjoj su raspravi iznijeli niz primjedbi na Vladin prijedlog zakona o elektroničkim medijima, ocjenjujući da su u njemu posebno naglašene velike ovlasti Vlade, odnosno nadležnog ministra koji bi raspolagao proračunskim Fondom za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Osim oporbenih klubova tu je primjedbu iznio i koalicijski HSS.

Luka Roić je u ime Kluba HSS-a predložio da se nadležnom ministru ostave samo ovlasti da raspisuje natječaj za financiranje elektroničkih medija iz tog Fonda.

No, HSS je zajedno s ostalim koalicijskim partnerima najavio podržati predloženi zakon u prvom čitanju.

Zastupnici SDP-a, uz potporu zakonskom prijedlogu, zalažu se za javno obznanjivanje vlasničkih i uredničkih odnosa u medijskim kućama.

Mirjana Didović je u ime Kluba SDP-a predložila da se više od 20 posto programske sheme elektroničkih medija ne bi smjelo mijenjati bez obnove koncesije.

Zbog niza primjedbi klubovi oporbenih stranaka, HDZ-a, HSLS-a i HSP-a, ostali su suzdržani u raspravi o predloženom zakonu.

HSLS smatra da je prije ovog zakona trebao biti donijet novi zakon o medijima, u sklopu kojega bi bilo riješeno pitanje elektroničkih medija.

HSP drži da predloženi zakon treba uskladiti sa Zakonom o telekomunikacijama, a HDZ ističe da ga treba uskladiti i sa Zakonom o HRT-u.

Jadranka Kosor (Klub HDZ) ocjenjuje da su i Vijeću za elektroničke medije, kao regulatornom tijelu u čijoj su nadležnosti koncesije, ostavljene velike ovlasti.

Za zastupnicu Kosor sporno je to što će o sastavu Vijeća odlučivati politička većina u Hrvatskom saboru, iz čega se, kako je rekla, "može izvući zaključak da bi zapravo to Vijeće odlučivalo o koncesiji za Treći program HTV-a, s obzirom da odluku o tome treba donijeti do konca godine".

Obrazlažući Vladin prijedlog zakona o elektroničkim medijima ministar kulture Antun Vujić odbacio je kao spekulacije da se novi zakon donosi zbog raspisanog natječaja za koncesiju za Treći program HTV-a.

Joško Kontić je u ime Kluba HSLS-a u tom smislu ipak izrazio sumnje u odredbe novog zakona.

Kontić drži da bi predloženi zakon u budućnosti mogao izazvati manipulacije u vezi sa stvarnim vlasništvom nad elektroničkim medijima. Upozorio je na mogućnost da velike strane medijske kuće preko hrvatskih tvrtki koje su u stranom vlasništvu (primjerice preko Hrvatskog telekoma), zapravo postanu vlasnici hrvatskih medija.

Tonči Tadić (Klub HSP) smatra da je u zakonskom prijedlogu nelogičan zahtjev da se neovisnim elektroničkim medijima, koji ovise o marketingu, pokušava limitirati minutaža za reklame, ističući da to dovodi u pitanje njihovo poslovanje.

Ministar Vujić je u zaključnoj riječi istaknuo kako u današnjoj saborskoj raspravi gotovo da i nije bilo proturječnosti, kakvih je bilo kada se donosio zakon o javnoj televiziji, odnosno Zakon o HRT-u.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije