23.20.245.192 US
 

Sabor o zaštiti tržišnog natjecanja

Piše:
utorak, 15.7.2003. 19:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI je sabor u poslijepodnevnom dijelu današnje sjednice razmotrio Konačni prijedlog zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Riječ je o zakonskom prijedlogu čija je namjera spriječiti monopol.

Za primjenu zakona i sprječavanje monopolnog položaja pojedinih kompanija zadužena je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kojom bi ubuduće, umjesto ravnatelja, trebalo upravljati petočlano vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja.

Članovi vijeća svoju bi dužnost obavljali profesionalno, a odgovarali bi isključivo Saboru.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić uvodno je pojasnio da će takav ustroj osigurati potpunu samostalnost i neovisnost Agencije.

Zakon bi se, po predloženom, primjenjivao na područja gospodarstva koja nisu uređena posebnim zakonima.

Najviše primjedaba koje su zastupnici iznijeli u raspravi odnosilo se na nejednake uvjete za različite poduzetnike koji se bave istovrsnom djelatnošću.

Upozoreno je da odredba kojom se definira poduzetnik u vladajućem položaju odnosi na najmanje dvije trećine hrvatskih tvrtki koje se nalaze na popisu najvećih.

Upozoreno je i da neravnopravnost pojedinih gospodarskih subjekata na tržištu stvaraju i državni poticaji i jamstva, za čiju dodjelu nema jasnih kriterija.

Sabor je razmotrio i Konačni prijedlog zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kojemu je cilj postupno prenošenje pravne osobnosti s fakulteta na sveučilišta, što bi, u konačnici, trebalo integrirati rascjepkana sveučilišta.

Uvodi se novi sustav studiranja, studenti će proći kroz tri godine dodiplomskog, dvije diplomskog, te tri godine postdiplomskog studija.

Zakon bi trebao osigurati veću mobilnost studenata, koji bi imali mogućnost slušanja pojedinih kolegija na drugim sveučilištima u zemlji i inozemstvu.

Diplome će dodjeljivati sveučilište, a bit će priznate i u drugim zemljama.

Vlada je odustala od ranije namjere ukidanja statusa znanstvenih novaka. On je u konačnom prijedlogu omogućen, no ugovori o radu novaka bili bi ograničeni na vrijeme trajanja znanstvenog projekta.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije