54.161.45.156 US
 

Sabor: Odbijen amandman HSS-a o uvođenju instituta nacionalne mirovine

Piše:
četvrtak, 4.3.2004. 12:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADA je danas odbila amandman HSS-a kojim je traženo 300 milijuna kuna za institut nacionalne mirovine, koji HSS predlaže osnovati.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić upozorio je na pitanje koncepcije HSS-ovog prijedloga i pozvao da se taj institut bolje osmisli. Potrebno je pažljivije i sigurnije i u sustavu socijalne skrbi razraditi projekt nacionalne mirovine, što će se učiniti u ovoj godini, kazao je.

Nezadovoljan takvim obrazloženjem, HSS-ovac Zlatko Tomčić istaknuo je da 60 tisuća najugroženijih osoba starije dobi ne može više čekati, da i oni imaju pravo na zaštitu svoga dostojanstva.

Nakon što je ministrica branitelja Jadranka Kosor obećala pomno razmotriti njihove navode, HSP je povukao amandman kojim je, među ostalim, tražio da se regulira izdvajanje sredstava za isplatu mirovina ratnim invalidima.

HSP-ovac Pero Kovačević upozorio je da po njegovim podacima iz 1999., od 5.100 osoba koje su primale vojne invalidske mirovine njih više od tisuću uopće nisu imali status branitelja, a dio ni status hrvatskih ratnih vojnih invalida. Takvim nezakonitim trošenjem proračunskog novca u zadnje je četiri godine proračun oštećen za dvije milijarde kuna i to mora prestati, upozorio je.

Kosor je najavila skore izmjene Zakona o pravima branitelja i izvijestila da je u izradi novi zakon o braniteljima, kojim će se regulirati sva za njih vezana pitanja.

Odbila je i amandman SDP-a da se sa 20 na 40 milijuna kuna povećaju sredstva za Alimentacijski fond, kako bi on počeo funkcionirati i prije jeseni, kako je predviđeno.

Odbila je i posve suprotan amandman Libre da se ni ne predvide sredstva za taj fond, odnosno da se ne osniva, jer, kako je kazao Jozo Radoš, njime će se potaknuti neodgovorno roditeljstvo.

Kosor je, kao i ostali predstavnici Vlade često odbijanje obrazlagala i činjenicom da su predviđena sredstva veća od izvršenih prošle godine.

S takvim je obrazloženjem - da su sredstva za poticanje poduzetništva za ovu godinu 22 posto veća nego je izvršeno prošle - niz zastupničkih amandmana odbio ministar Vukelić.

To povećanje govori da nema restrikcija, odgovorio je Vukelić na Tomčićevo isticanje da su "sredstva za malo i srednje poduzetništvo i obrtnike inicijalni kapital za razvoj hrvatskog gospodarstva" i da će restrikcije ugroziti taj razvoj.

Ministar financija Ivan Šuker odbio je i 30-ak amandmana kojima je traženo više novca za općine i gradove na područjima posebne državne skrbi.

Zakonom o izvršenju državnog proračuna država na sebe preuzima povrat poreza na dohodak za te jedinice, a iznosima tekuće pomoći popunit će se razlika do propisanih kriterija, objasnio je Šuker, poručujući da će tako sredstva biti veća za osam posto u odnosu na izvršenje prošle godine.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije