54.198.122.70 US
 

Sabor: Parlamentarna većina podržala sve zakonske prijedloge 34. sjednice

Piše:
srijeda, 16.7.2003. 19:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BEZ sudjelovanja oporbe u radu Sabora, parlamentarni klubovi vladajuće koalicije podržali su na današnjoj izvanrednoj saborskoj sjednici sve zakonske prijedloge koji se odnose na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s propisima EU, kao i paket zakona o zdravstvu.

U raspravi je podržan prijedlog zakona o potvrđivanju haaškog sporazuma o međunarodnoj pohrani industrijskog dizajna, koji, kako je rekao zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić, prethodi ulasku stranih investicija na tržište pojedine države, pa će se time ukloniti i poremećaji na hrvatskom tržištu na kome do sada nije bilo moguće zaštititi industrijski dizajn.

Franić je dodao da se radi o civilizacijskom i kulturnom činu koji omogućava vrednovanje intelektualnog rada, što je neprocjenjivi kapital u demokratskim zemljama.

Podržan je i prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i Europske patentne organizacije o suradnji na području patenata, a kojim se, rekao je Franić, potiče dolazak novih tehnologija i investicija u RH.

Parlamentarna većina podržala je i Konačni prijedlog zakona o željeznici kojim se u Hrvatskoj, po smjernicama iz EU, uređuje novi način efikasnijeg i racionalnijeg funkcioniranja željeznice, na način da će se razdvojiti prijevoz od područja infrastrukture.

Time će se ukinuti monopol u području željezničkog prijevoza, jer će se novim zakonom omogućiti veći broj prijevoznika kao u zemljama EU, dok željeznička infrastruktura ostaje u nadležnosti države.

U raspravi je od klubova vladajuće koalicije podržan i paket zakona iz područja zdravstva.

Konačni prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima na kvalitetan način rješava područje ispitivanja i prometa medicinskih lijekova s ciljem zaštite zdravlja ljudi, ocjena je svih klubova.

Zakonski prijedlog predviđa i osnivanje Agencije za lijekove, koja će pratiti potrošnju lijekova, dok nadzor preuzima Ministarstvo zdravstva.

Podržan je i najvažniji zakon iz tog paketa, Konačni prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji predviđa osnivanje Nacionalnog zavoda za mentalno zdravlje, te da se transfuzijska djelatnost može obavljati na regionalnoj razini i u općim bolnicama.

Po ocjeni ministra zdravstva Andre Vlahušića, zakonski prijedlog vraća i veću ulogu domovima zdravlja kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, a zaštitu bolesnika podiže na višu razinu.

Također je podržani i prijedlozi zakona o liječništvu, o ljekarništvu, o stomatološkoj djelatnosti, o sestrinstvu, te prijedlog zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti.

Ministar zdravstva istaknuo je da se radi o paketu zakona kojih do sada u Hrvatskoj nije bilo, a koji osiguravaju profesionalniju zdravstvenu zaštitu i podižu dignitet profesiji, a predloženim je zakonom, rekao je, obuhvaćeno 95 posto stručnjaka u zdravstvu.

U raspravi je podržan i HSS-ov prijedlog zakona o izmjenama zakona o posebnom porezu na naftne derivate.

Sabor je bez rasprave primio na znanje prijedlog odluke o imenovanju Ljubice Matijević Vrsaljko za pravobraniteljicu za djecu.

Sabor je time završio današnje zasjedanje.

(Hina) daju ln

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije